Blog 9 May 2023

Petiție pentru serviciile psihologice

În prezent, serviciile psihologice se decontează, însă banii sunt puțini și procedura e greoaie. Motiv pentru care mai nimeni nu poate accesa aceste servicii. Semnezi și tu petiția Declic prin care cerem servicii psihologice gratuite pentru cât mai mulți?

Dacă sănătatea mintală ar fi o prioritate pentru Ministerul Sănătății, ne-am duce la psiholog la fel cum ne ducem la stomatolog când avem o carie.

Mai mulți dintre noi am avea o educație emoțională. Și am recunoaște mai ușor suferința psihologică în alții. Nu ne-am mai repezi să-i punem la zid, ci să-i înțelegem să să-i acceptăm.

Într-o asemenea realitate n-ar exista personajul colectiv Victor Ciutacu, care miștocărește lupta persoanelor care luptă cu depresia. Pentru că, asemenea lui, sunt destui care pun semnul egal între a merge la psiholog și a fi nebun. Sau care au glume despre „interanrea la glumeți”.

A merge la un psiholog nu înseamnă că trebuie să ai o problemă majoră sau o tulburare mintală diagnosticată. Poate fi pur și simplu o ocazie de a învăța să te cunoști mai bine. Sau de a face față situațiilor dificile într-un mod sănătos.

Mulți încă nu au înțeles că sănătatea mintală este tot sănătate. Însă, e ceva ce tu și întreaga Comunitate am putea face pentru a schimba lucrurile în bine.

Am lansat o petiție nouă, adresată Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, prin care cerem servicii psihologice gratuite (decontate de stat) pentru cât mai mulți cetățeni.

În teorie, statul îți oferă acces la servicii psihologice (de consiliere, evaluare și psihoterapie). Dar trebuie mai întâi să te duci la medicul de familie, care te va evalua și îți va face trimitere către un psihiatru. La rândul său, psihiatrul la care ajungi trebuie să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și contract cu psihologul spre care te va trimite.

Problema este că un medic psihiatru poate face maximum 3 trimiteri pe zi către un psiholog, iar suma decontată de sistemul public este de doar 120 de lei pentru o ședință de 30 de minute [1].

Dar șansa noastră este că în luna iulie se va schimba contractul cadru pentru servicii medicale decontate de CNAS pentru 2023. De asta, acum este cel mai bun moment să cerem servicii psihologice gratuite pentru cât mai mulți.

Petiția este adresată Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, pentru că această instituție scrie proiectul de lege în baza căruia se decontează serviciile medicale din bugetul public.

Dacă îți dorești o viață mai sănătoasă și fericită, poți face primul pas. Semnează petiția Declic pentru sănătate mintală accesibilă pentru cât mai mulți dintre noi.

Împreună, putem face o societate în care personajul colectiv Victor Ciutacu nu există. Un spațiu comun în care bunăstarea noastră mintală vine după ce ne-am înțeles pe noi înșine. Semnezi și tu pentru servicii psihologice gratuite, pentru cât mai mulți dintre noi?

Sănătatea mintală e tot sănătate,
Ana și echipa Declic

PS: Campaniile Declic funcționează când suficienți oameni decid să se implice. Apoi toți acești oameni continuă lupta. Așa s-a întâmplat cu raportarea infecțiilor nosocomiale. După doi ani de campanie, Ministerul Sănătății și-a asumat responsabilitatea implementării unui sistem digital de raportare a nosocomialelor. Semnezi și tu petiția pentru servicii psihologice gratuite?


Surse:
[1] Foaia de observație, autor: Sorana Stănescu: Știai că poți merge la psiholog fără să plătești?