Blog 2 February 2022

Plămânii care îți arată ce respiri la Ploiești

Loading PurpleAir Widget…

Am conceput o instalație care înfățișează plămânii umani, căptușiți cu filtre HEPA și cu ventilatoare care imită respirația, pentru a demonstra impactul poluării aerului. Timp de o lună, bucureștenii, brașovenii și clujenii au putut vedea în timp real calitatea aerului pe care îl respiră în orașele lor.

Acum instalația a ajuns în Ploiești. În partea stângă poți vedea în timp real calitatea aerului din centrul orașului. Panoul este instalat la Esplanada Centrului Civic, pe Bulevardul Republicii.

Panoul a fost instalat în Piața Victoriei din capitală în luna martie 2021, iar în Cluj pe Bulevardul Eroilor în iunie. Apoi, în martie 2022 panoul a stat în Brașov.

Filtrele în care sunt îmbrăcați plămânii s-au înnegrit la București în mai puțin de 2 săptămâni. Întocmai precum plămânii naturali, atunci când sunt expuși timp îndelungat la aer poluat. La instalare, culoarea plămânilor este albă (simbolizând plămânii sănătoși). Mai jos puteți vedea evoluția plămânilor în cele 30 de zile, în București.

Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic „Aer pentru viață”, o petiție semnată de peste 23.000 de cetățeni care cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de  monitorizare a calității aerului.

Dacă nu ai semnat încă petiția, o poți face aici.

Iată cum s-au înnegrit plămânii în cele 30 de zile cât au stat în Piața Victoriei din București. Așa arată probabil și plămânii noștri, de la aerul toxic pe care îl respirăm. Click aici pentru a susține acest demers.