Stire 27 April 2021

Plămânii Declic, încărcați de poluarea din București, trimiși prin poștă, la Guvern

Plămânii Declic montați în fața Guvernului de Comunitatea Declic s-au încărcat de particule toxice, în mai puțin de o lună de la instalarea lor. Membrii Declic au tăiat bucăți din plămânii plini de microparticule poluante, le-au pus în plic și le-au trimis prin poștă premierului, ministrului Mediului și ministrului Sănătății.

Din păcate, experimentul nostru a funcționat: plămânii cu filtre HEPA s-au înnegrit, așa cum se întâmplă și cu plămânii noștri. Într-o perioadă în care autoritățile de mediu s-au lăudat că aerul nu este poluat în Capitală, plămânii Declic, instalați de noi în Piața Victoriei s-au umplut de particule toxice. Așa arată și plămânii locuitorilor din marile orașe, care inhalează zilnic aer nociv, care îi poate ucide.”

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei „Aer pentru viață!”, în care 22.600 de membri Declic cer Ministerului Mediului modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului și transmiterea datelor în timp real către Agenția Europeană de Mediu.

Deși au fost invitați la eveniment, niciunul dintre cei 3 membri ai Executivului menționați nu a dat curs invitației. Prin urmare, plămânii încărcați cu aerul poluat, din cauza lipsei de acțiune a politicienilor, vor ajunge la ei prin poștă, pentru a vedea că poluarea din București este reală și ne afectează pe toți.

În cele 30 de zile de monitorizare a calității aerului din Piața Victoriei, doar timp de câteva ore, în unele zile, calitatea aerului a fost în limitele acceptate, sub 50. În rest, senzorul Declic a înregistrat valori chiar de 3 ori peste limitele admise. Mai jos este un grafic al ultimei săptămâni, pentru exemplificare:

Membrii Declic participanți la acțiune au purtat veste cu plămâni negri, pentru că, deși nu se văd, plămânii noștri sunt afectați de aerul toxic. De asemenea, ei au avut pe fețe măști de gaz, de război, ca să se protejeze de aerul poluat.

Instalația cu plămânii Declic care respiră va fi montată și în alte orașe poluate, pe lista Declic fiind Cluj Napoca, Iași, Brașov și Ploiești.