Stire 25 August 2022

Plângere penală după anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă

Comunitatea Declic a depus, joi, plângere penală la DIICOT și cere investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă.

Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un „judecător dedicat”.

Jurnaliștii G4media au dezvăluit că, printr-o intervenție asupra softului care repartizează aleatoriu dosare în instanță, speța în care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor de plagiat a ajuns, „cu dedicație”, la judecătorul Marius Iosif, un apropiat al PNL. Judecătorul Iosif a fost numit în funcții publice de PNL și ar fi apropiat al partidului, relatează presa. Imediat după l-a scăpat pe Nicolae Ciucă de sesizările de plagiat, judecătorul Marius Iosif s-a pensionat.

Metoda folosită pentru a repartiza dosarul către un anume judecător este cunoscută ca metoda coperta. În aceste condiții, în care există suspiciuni că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu, cerem procurorilor DIICOT să verifice dacă a fost încălcată legea.

Posibilitatea ca un premier să fenteze justiția, ca să scape de acuzațiile că și-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasă. Atât eroarea de înregistrare a dosarului, cât și pensionarea subită a judecătorului după decizia în favoarea premierului Nicolae Ciucă par cusute cu ață albă. Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem ca cetățenii să afle adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală.

Ana Racheleanu, campaigner Declic

Această plângere penală a fost redactată de avocații Declic și a fost depusă, joi, 25 august, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Costurile pentru plata avocaților sunt suportate integral din donațiile membrilor Declic.

Având în vedere mecanismul de încălcare a procedurii repartizării aleatorie a dosarului, rezultă o posibilă implicare a mai multor persoane în săvârșirea faptei de alterarea integrității datelor informatice, cum ar fi spre exemplu: judecătorul de serviciu, grefieri, grefier șef ori persoane care operează sistemul informatic”, se arată în plângerea înregistrată la DIICOT.

În această speță, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației și CNATDCU. Avocații premierului au cerut anularea celor 3 sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după analiza jurnalistei Emilia Șercan. Jurnalista a dezvăluit că cel puțin 42 de pagini, dintr-un total de 138 din teza de doctorat a premierului Ciucă, au fost plagiate.

În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecția Judiciară și au cerut verificări. Inspecția Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului.


Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste un milion de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii Declic provin din cele mai diverse medii și ceea ce ne aduce împreună este credința noastră comună în dreptate, echitate și compasiune.