Blog 9 October 2018

PLASTIC: mai avem 24 de ore

Anul acesta am văzut imagini tulburătoare cu broaște țestoase sau păsări moarte, dar cu stomacul plin de plastic. Se estimează că aproape 12 milioane de tone de plastic ajung în râuri și oceane în fiecare an. Iar acest lucru nu se va schimba decât dacă producătorii vor plăti pentru plasticul pe care îl pun pe piață.

Anul acesta am văzut imagini tulburătoare cu broaște țestoase sau păsări moarte, dar cu stomacul plin de plastic. Se estimează că aproape 12 milioane de tone de plastic ajung în râuri și oceane în fiecare an. Iar acest lucru nu se va schimba decât dacă producătorii vor plăti pentru plasticul pe care îl pun pe piață.


Mâine, 10 octombrie, Comisia de Mediu din cadrul Parlamentului European va vota noul regulament cu privire la folosirea plasticului în Europa.
Cei 69 de membri ai Comisiei de Mediu se vor întruni mâine și de aceea vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât cea a lobby-ului.

Acum avem șansa să ne facem vocea auzită: împreună cu organizații soră din Europa, ne adresăm membrilor Comisiei de Mediu să voteze pentru oameni și planetă, și să se asigure că marile corporații plătesc pentru poluarea pe care o provoacă. Un europarlamentar din România este președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European care va decide mâine soarta plasticului și, implicit, a noastră. Hai să-i arătăm Adinei Vălean că românii de acasă vor să își protejeze râurile și să se asigure că marile corporații plătesc pentru poluare. Votul ei va fi decisiv, așa că scrie-i și tu chiar acum!
(La finalul acestui email găsești câteva modele pentru inspirație.)

Sau pe email la adresa: [email protected]


Adina Vălean și Comisia de Mediu pe care o conduce trebuie să se asigure că ceea ce vor vota mâine, pe 10 octombrie, sunt într-adevăr schimbări legitime,
nu compromisuri pentru corporații. Una din regulile cheie propuse de UE este cea a “responsabilității extinse a producătorului”. Și anume, corporațiile trebuie să plătească pentru deșeurile de plastic pe care le produc, nu toți ceilalți.


Anul trecut ne-am unit eforturile împreună cu alte patru țări într-o campanie internațională care a cerut Comisiei Europene să vină cu o legislație pentru reducerea plasticului.
Semnăturile a peste 14.000 dintre noi au ajuns la Comisie, iar alți 140 de membri Declic au donat pentru o amplă campanie prin panouri stradale care a împânzit cartierul european din Bruxelles unde se țineau discuțiile. Am avut un succes răsunător! Comisia a prezentat o nouă strategie prin care ar urma să interzică paiele, farfuriile de plastic, tacâmurile de plastic şi beţişoarele de cafea. Iar mâine se votează cu privire la cine trebuie să plătească pentru această poluare: noi sau corporațiile.


Scrie-i și tu astăzi doamnei Adina Vălean, președintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European și spune-i să voteze pentru o planetă curată și corporații responsabile.
Mai avem doar 24 de ore la dispoziție. Fiecare mesaj trimis în aceste ore este de importanță maximă, pentru că va arăta membrilor Comisiei Europene că suntem uniți, suntem mulți, și vocea noastră poate fi mai puternică decât vocea lobby-ului. Am reușit anul trecut, vom reuși și acum.

Sau pe email la adresa: [email protected]

Pentru un viitor fără plastic,

Raluca și echipa Declic

PS: UE este cea mai mare zonă economică din lume. Dacă UE reglementează deșeurile din plastic, acest lucru va avea impact asupra a 500 de milioane de persoane. Pentru a proteja mările și râurile de potopul de plastic, este imperativ pentru Comisia de Mediu să acționeze decisiv. Scrie-i și tu doamnei Adina Vălean, pe Facebook, Twitter sau email: [email protected]

Exemple de mesaje:


[email protected], #românii vă cer ca pe 10 octombrie să votați pentru oameni și planetă, nu pentru marile corporații.


[email protected], #România se îneacă în #plastic! Avem nevoie de o legislație care să tragă la răspundere marii poluatori. Contăm pe dumneavoastră că veți lua decizia corectă.


10 octombrie va fi o zi decisivă în lupta noastră împotriva poluării cu #plastic. Doamnă @AdinaValean, #România își pune speranțele în votul dumneavoastră.

[email protected], #românii de acasă vă cer să vă asigurați că restricțiile asupra #plasticului sunt destul de drastice încât să ne protejeze sănătatea și planeta.