Blog 18 December 2020

PNRR: Le dăm planul peste cap

Probabil că și tu ai primit alocație când erai în școală. Eu îmi cumpăram din ea caiete sau dulciuri. Dacă mama ar fi cumpărat din alocația mea roșii, m-aș fi supărat.

Poate asta n-ar fi o decizie de condamnat, în cazul copiilor pentru care decid părinții. De cele mai multe ori, când ești copil, părinții știu ce e mai bine.

Dar mă întreb cum te-ai simți acum, ca om matur, dacă cineva ți-ar cheltui alocația pe următorii 6 ani, fără să te întrebe nimic. Eu m-aș înfuria, apoi m-aș simți nedreptățită.

Într-un mod asemănător, Guvernul vrea să cheltuie alocația cetățenilor români pe următorii 6 ani, fără să-i consulte. Mă refer la cele 30 de miliarde euro pe care îi va primi România de la UE sub formă de împrumuturi nerambursabile și împrumuturi cu dobânzi foarte mici. Banii ar urma să fie distribuiți în funcție de investițiile stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Planul e făcut de Ministerul Fondurilor Europene.

Ministerul încalcă dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor, din cauză că simulează o consultare publică. De aceea, oamenii obișnuiți nu vor putea spune pe ce vor să fie cheltuiți banii de la UE.

Inițial, consultarea pentru PNRR urma să se încheie pe 14 decembrie. După care s-a anulat. Acum, data s-a mutat pe 31 decembrie. În plus, formatul de consultare este foarte restrictiv. Cetățenii pot trimite propuneri doar pe baza măsurilor care sunt deja cuprinse în plan. Dacă ai altă propunere, nu vei fi băgat în seamă din cauză că nu e în document.

Iar asta nu e tot. După ce că Ministerul Fondurilor Europene pare că lucrează cu ușile închise, versiunea de PNRR pusă în dezbatere publică nici măcar nu respectă ce a cerut UE.

Drept dovadă, Comisia Europeană a criticat Guvernul României. A transmis că planul nu are nicio reformă serioasă pentru protecția mediului, digitalizare, sustenabilitate economică și educație (1). Cerinţa clară a Comisiei Europene a fost ca investițiile din PNRR să fie în digitalizare și în protecția mediului, pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice.

În ultimele săptămâni, am discutat cu specialiști și colegi din alte organizații. Am ajuns la concluzia că Planul Național de Redresare și Reziliență nu aduce României nici redresare economică, nici reziliență la schimbările climatice. De aceea, solicităm revizuirea completă a planului și regândirea formatului de consultare a societății civile și a cetățenilor.

De exemplu, la domeniul „Energie și tranziție verde”, PNRR alocă bani către investiții în proiecte hidroenergetice, care distrug râurile, însă nu alocă niciun ban pentru energia solară și eoliană. Mai grav, în PNRR combustibilii fosili, precum gazul, sunt încadrați la energie din surse regenerabile. În realitate, energia din combustibili fosili este o energie murdară.

România are de 5 ori potențial energetic eolian în Marea Neagră, față de necesarul de consum al țării. Pentru a ne pune în acord cu Pactul Verde European și a reuși să reducem cu până la 60% emisiile de carbon până în 2030, este necesar să folosim aceste fonduri pentru investiții în energia verde, în locul energiei murdare.

La capitolul schimbări climatice, PNRR nu aduce deloc în discuție folosirea energiei verzi pentru a reduce din efectele schimbărilor climatice și pentru a reduce emisiile de carbon. În forma actuală, Planul oferă doar soluții pentru a rezolva efectele încălzirii globale, fără să încerce să rezolve problema, și anume să ia măsuri care să încetinească încălzirea globală.

Te invit să te alături acțiunii noastre și să să trimiți părerea ta despre PNRR către Ministerul Fondurilor Europene. Doar așa vom avea șansa ca Planul să fie refăcut. Poți folosi argumentația de mai sus în opinia ta.

Butonul de mai jos va deschide pagina în care să trimiți propunerile tale. După ce introduci numele tău și e-mailul, vei selecta domeniul de interes 04. Energie și tranziție verde”. La căsuțele „Nume Organizație” și „Funcția” pune doar o liniuță.

La caseta Forma actuală vei scrie: capitolul 4.6 Reforme specifice domeniului, pag 104-105.

La caseta Modificarea propusă poți scrie unul sau mai multe din aceste argumente:

  • Pentru a ne pune în acord cu Pactul Verde European și a reuși să reducem cu până la 60% emisiile de carbon până în 2030, cerem ca prin PNRR să folosim fondurile pentru investiții în energia verde, în locul energiei murdare. Gazul este o energie murdară, nu una verde, cum greșit a fost încadrată în actuala formă a PNRR.
  • România are de 5 ori potențial energetic eolian în Marea Neagră, față de necesarul de consum al țării. Pentru a ne pune în acord cu Pactul Verde European și a reuși să reducem cu până la 60% emisiile de carbon până în 2030, este necesar să folosim aceste fonduri pentru investiții în energia verde. Nu vrem ca energia de tranziție să fie gazul, pentru că recuperarea investițiilor durează zeci de ani (și atunci nu mai poate fi considerată de tranziție), iar gazul este energie poluantă.
  • În ciuda solicitării Uniunii Europene, de a investi în energie verde, România alocă, prin PNRR, 0,80 mld către investiții în combustibilii fosili, pe care îi încadrează greșit la „combustibil verde de tranziție”.
  • Cerem revizuirea completă a domeniului „Energie și tranziție verde”, în așa fel încât banii să fie folosiți pentru investiții în energia regenerabilă eoliană și solară. Doar așa, planul României va fi unul ambițios și capabil să susțină evoluția societății noastre.

La Justificare vei completa: Planul trebuie refăcut. E nevoie de măsuri pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și reducerea cu până la 60% a emisiilor de carbon până în 2030. Prin această formă a PNRR, România nu susține deloc investițiile în energia regenerabilă și lasă pe umerii generațiilor viitoare un munte de datorii și o planetă distrusă.

Ia-ți acum câteva minute și trimite propunerea. Te sfătuiesc să lași aceste instrucțiuni deschise ca să ai în față pașii de urmat. Trebuie să trimitem cât mai multe mesaje până pe 31 decembrie, ultima zi de consultare publică. Timpul este foarte scurt și se suprapune peste vacanța de sărbători. Îți faci și tu timp două minute să trimiți acum solicitarea către MFE să refacă Planul?


Șansa ca planul să fie refăcut în urma presiunii venite din partea membrilor Declic este reală. La audierile pentru noul Guvern, din octombrie 2019, membrii Declic au trimis mii de mailuri către parlamentari. Iar aceștia au ținut cont de părerea Comunității. La audieri la care în mod normal cetățenii nu pot participa fizic, membrii Declic au putut să contribuie cu întrebări. Solicitările Declic s-au auzit în timpul audierilor și miniștrii au fost nevoiți să răspundă. E nevoie, din nou, de implicarea noastră. Trimite și tu solicitarea către minister, pentru a reface PNRR.


Note:

[1] g4media[.]ro, „SURSE Critici dure ale Comisiei Europene pentru planul PNRR al României de cheltuire a celor 30 de miliarde de la UE destinați relansării economice: zero reforme asumate”, 15 Decembrie, 2020


Află mai multe despre companiile Declic pe energie curată dând click aici.