Stire 19 April 2021

Opriți finanțarea marilor producători de băuturi prin PNRR. Direcționați fondurile pentru infrastructura de colectare separată la sursă a deșeurilor

Scrisoare deschisă către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Mai multe organizații de mediu, printre care se numără și Comunitatea Declic, Zero Waste România și Agent Green, cer Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să elimine finanțarea sistemului garanție-returnare din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nicăieri în Europa, sistemele garanție-returnare nu sunt finanțate prin fonduri publice.

Sistemul garanție-returnare este unul de tip responsabilitate extinsă a producătorului (EPR). Potrivit acestui principiu, producătorului îi revine obligația de a susține financiar sistemul și de a recupera ambalajele introduse pe piață. Astfel, în cazul sistemului garanție-returnare, cei care trebuie să asigure finanțarea sunt producătorii și importatorii de băuturi, nu statul.

De aceea, organizațiile Declic, Zero Waste România, Agent Green, Asociația SNK, România Ecologică, Asociația Mai bine și Reloop cer ministerului să direcționeze investițiie din PNRR către proiectele administrațiilor locale, pentru a le asigura acestora investițiile necesare creării la nivel municipal de infrastructura de colectare separată la sursă a deșeurilor și a instalațiilor de sortare, recuperare și tratare biologică a deșeurilor.

„PNRR acordă fondurile în direcția greșită. Potrivit principiului poluatorul plătește, marii producători de băuturi au obligația și responsabilitatea de investi în sistemul de garanție-returnare, pentru că ei sunt cei care introduc ambalaje pe piață. PNRR acordă fondurile în direcția greșită. Această alocare înseamnă mai puține investiții în infrastructura municipală de colectare separată, necesară pentru îndelinirea Pactului Verde European.”

Ana Racheleanu, campaigner Declic

În continuare puteți citi scrisoarea deschisă adresată Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene


Stimate domnule ministru,

Vă aducem la cunoștință că investițiile în sistemul garanție-returnare pentru ambalaje, din Planul Național de Redresare și Reziliență, publicat în aprilie 2021, nu sunt oportune. Vă solicităm să remediați această situație, prin direcționarea investițiilor din PNRR către infrastructuri municipale de colectare separată a deșeurilor și către instalații de sortare, recuperare și tratare biologică a deșeurilor.

Mai precis, investițiile inoportune la care facem referire sunt cuprinse în Pilonul 1. Tranziție Verde, Capitolul 1.3 Managementul deșeurilor și economie circulară, la pagina 72: „Dezvoltarea și implementarea sistemului de garanție-depozit pentru ambalaje, inclusiv prin achiziționarea infrastructurii hardware și software”.

Menționăm că, în prezent, proiectul de HG pentru sistemul garanție returnare se află în lucru la Ministerul Mediului și nu mai este în dezbatere publică.

În motivarea acestei solicitări vă aducem la cunoștință următoarele argumente:

  • Sistemul garanție-returnare este unul de tip responsabilitate extinsă a producătorului (EPR). Potrivit acestui principiu, producătorului îi revine obligația de a susține financiar sistemul și de a recupera ambalajele introduse pe piață. În cazul de față ne referim la producătorii și importatorii de băuturi.
  • În sistemele garanție-returnare standard, așa cum sunt cele din Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Olanda și Suedia, comercianții sunt cei care investesc în puncte de colectare, în infrastructură software și hardware și în automate de tip RVM (Reverse Vending Machine). Ulterior, retailerii își recuperează aceste investiții din tariful de gestionare pe care îl primesc de la administratorul sistemului garanție-returnare. Adică, de la producătorii de băuturi care finanțează sistemul. De asemenea, un alt mod prin care comercianții își acoperă investițiile este prin recuperarea integrală a garanțiilor (de 50 de bani/ambalaj) plătite către cetățeni, în schimbul ambalajelor predate administratorului de sistem și din taxa de gestionare primită de la acesta. Garanțiile de la cetățenii care nu mai returnează ambalajul, deși au plătit garanția, revin operatorului de sistem.
  • În magazinele mici nu este obligatorie instalarea unui echipament automat, de tip RVM (Reverse Vending Machine). În aceste cazuri, colectarea se poate face și manual. Prin urmare, investițiile vor fi mai mici.
  • Nicăieri în Europa, sistemele garanție-returnare nu au fost finanțate prin fonduri publice.
  • Având în vedere investițiile financiare limitate prevăzute în PNRR, cofinanțarea SGR din fonduri europene va pune în pericol investițiile în infrastructura de colectare municipală atât de necesară pentru îndeplinirea directivelor europene și a Pactului Verde European. Astfel, se vor reduce investițiile pentru dezvoltarea separării la sursă a biodeșeurilor (alimente și vegetație) și a deșeurilor de ambalaje. De asemenea, se vor reduce și investițiile pentru instalații de compostare și instalații de biodigestie, pentru construirea stațiilor de sortare sau achiziționarea de autospeciale. Toate aceste investiții ar trebui făcute de către autoritățile publice locale, care nu ar avea alternative în afara bugetului local.

Vă solicităm, dle ministru, remedierea de urgență a acestei situații și reevaluarea investițiilor în economie circulară din PNRR, ținând cont de argumentele de mai sus.

Organizații semnatare:
Comunitatea Declic // Zero Waste România // Agent Green // Zero Waste Europe // Asociația SNK // România Ecologică // Asociația Mai bine // Reloop Platform