Email 17 September 2020

Poftim cultură!

Guvernul se pregătește să îngroape sectorul cultural independent. Poftim cultură!

Este vorba de miile artiști care NU sunt angajați la stat: actori, muzicieni, artiști plastici. Dar și de alți mii de oameni care organizează evenimente culturale, de la festivaluri de film, teatru sau dans, la cei ce se ocupă de concerte sau expoziții de fotografie.

Din pricina pandemiei, cele mai multe evenimente culturale au fost anulate. La fel finanțarea de care depind evenimentele culturale. Asta înseamnă că mii de oameni au rămas fără loc de muncă și fără venit. Mai înseamnă că sute de evenimente culturale vor dispărea de la anul.

Pentru ca sectorul cultural independent să nu dispară, e nevoie urgentă de ajutor financiar guvernamental, așa cum se întâmplă în țări ca Germania, Olanda sau Franța. Acolo au fost deja alocate miliarde de euro pentru a fi sprijiniți artiștii care nu sunt angajați la stat și organizatorii de evenimente culturale.

În România, guvernul a anunțat săptămâna trecută că singurele evenimente culturale ce vor fi sprijinite sunt marile festivaluri muzicale ca Untold, Neversea sau Electric Castle. Au fost alese doar acestea pentru că, spun guvernanții, sunt profitabile. Adică sunt niște afaceri bune.

Sper că ești de acord cu mine, rolul celor ce se ocupă de cultura este să producă și să promoveze arta, nu să facă profit. Dar cei din guvern nu par a da doi bani pe artă și pe artiști. Și în niciun caz nu vor să le acorde ajutor bănesc doar pentru că produc evenimente culturale de valoare.

Nouă ne pare pur și simplu incorect să promovezi această formă de discriminare, când vine vorba de cultură. Doar dacă ești o afacere bună, primești bani de la guvern. Dacă organizezi un eveniment cultural care nu e gândit ca o afacere, nu primești ajutor. Poți să mori de foame și tu, cel ce organizezi evenimentul, și artiștii, indiferent cât de valoroși sunt. E cinic și nedrept.

Am lansat o petiție prin care cerem o schemă de ajutor pentru toți cei ce produc cultură și promovează cultura. Nu doar pentru evenimentele ce aduc bani.

Dar e an electoral, politicienii ne vor ignora dacă nu suntem zeci de mii care le cerem asta. Vor prefera să dea bani doar spre marile festivaluri, poate speră chiar că fanii muzicii le vor da și voturile, în schimb.

Dacă și ție îți pare incorect, te rog să te implici. Semnezi și distribui petiția?

Nu avem timp de pierdut, din două motive. Cei din guvern lucrează chiar acum la schema de ajutor pentru cultură. Trebuie să ne strângem suficient de mulți înainte să finalizeze o hotărâre de guvern. În plus, politicienii au urechea aplecată spre cerințele celor mulți doar înainte de alegeri.

Deci trebuie să punem presiune pe ei acum, înainte să ia o decizie și înainte de alegeri. Dar avem o problemă, nu suntem încă mulți. Trebuie să ne strângem cel puțin 20 000 de iubitori de cultură, doar așa cei din guvern ne vor asculta. Altfel vor transforma ajutorul pentru sectorul cultural independent în pomană electorală. Vor da bani evenimentelor populare în speranța că vor primi voturile sutelor de mii de fani ai muzicii.

Am demonstrat deja că ne putem mobiliza pentru cultură și că putem convinge politicienii să ne asculte. Prin presiune publică am reușit să-l convingem pe Ludovic Orban să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO. Dar am fost mulți cei ce ne-am implicat și premierul și-a dat seama că trebuie să ne asculte pe noi, nu o companie minieră lacomă după aur și profit.

Vom fi suficient de mulți și acum, doar dacă și tu te implici. Semnezi și distribui petiția?

Am participat în fiecare an la Electric Castle, unul din festivalurile la care ar urma să ajungă bani din ajutorul de stat. Consider că e un eveniment de excepție, mă bucur că există și îi doresc ani mulți. Deși mă pot numi fan al acestui festival, cred că nu e corect să primească ajutor doar evenimentele extrem de populare și care aduc bani. Iar celelalte să dispară! Dacă ești de aceeași părere, semnează și distribuie.


Descoperă aici și alte campanii Declic.