Blog 17 June 2022

Povestea cu spațiile verzi de pe strada mea

Am produs acest video pentru campania de salvare a parcurilor. click aici să vezi cum ne-am gândit să punem la adăpost spațiile verzi de toaletările care omoară copacii și de mafia imobiliară care vrea să construiască blocuri în parcuri.

Politicienii vor reacționa doar dacă sute de mii de oameni știu că de deciziile lor din Parlament depinde salvarea sau distrugerea spațiilor verzi.

Îți scriu din Cluj, unde e tot mai cald. Îmi zic colegele de la București că în capitală e chiar mai rău, asfaltul se încinge și temperaturile devin insuportabile. Climatologii spun că verile vor fi tot mai fierbinți. Va trebui să ne obișnuim cu asta…

Sau să avem grijă de oazele de răcoare și să salvăm parcurile de betoane și de toaletări care omoară mii de copaci în fiecare an! Putem face asta chiar acum.

Îți spun imediat la ce ne-am gândit, dar mai întâi te rog să privești imaginea de mai jos.

Sunt 2 fotografii cu strada pe care locuiesc. Când m-am mutat acolo era o oază de verdeață. Într-o dimineață, m-a trezit zgomotul drujbelor. Am deschis fereastra și am văzut că absolut toți copacii erau amputați, tăiați de la jumătate în sus.

Cei mai mulți au murit, câțiva se chinuie de ani buni să înfrunzească, fără prea mult succes. Asta se întâmplă an de an pe mii de străzi din România. Pentru că legea le permite primăriilor să dea administrarea spațiilor verzi pe mâna unor firme care nu au nicio pregătire.

Situația zonelor verzi e înrăutățită de construcțiile ridicate abuziv, uneori chiar în parcuri. Se betonează și se construiește în spațiile verzi din orașe. Iar industria imobiliară face lobby în Parlament pentru a transforma în șantiere cenușii zonele verzi ale orașelor.

Vestea bună e că putem schimba radical situația chiar luna aceasta. Tot ce trebuie să facem e să convingem deputații să voteze mult așteptata lege a spațiilor verzi. E o lege pentru care Declic și Asociația peisagiștilor militează de aproape doi ani. E o lege bună, făcută de peisagiști și arhitecți. Dacă se adoptă, toaletările de arbori nu vor mai fi făcute fără acordul peisagiștilor, iar imobiliarii își vor lua la revedere de la blocuri și parcări pe spațiile noastre verzi.

Vestea proastă e că am aflat, pe surse din Parlament, că deputații vor să amâne votul pentru la toamnă. Atenție, o amânare poate să însemne că se încearcă îngroparea legii. Asta înseamnă că parlamentarii fac, din nou, jocul mafiei imobiliare și a firmelor ce câștigă bani buni din contractele de „îngrijire” a spațiilor verzi.

Pentru a forța intrarea la vot a legii, am realizat clipul video de care aminteam și mai sus. Prezentăm criza spațiilor verzi și le cerem liderilor de grupuri politice din Camera Deputaților să o programeze pentru vot până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Îi facem pe Alfred Simonis de la PSD, Gabriel Andronache de la PNL și Csoma Botond de la UDMR direct responsabili de soarta parcurilor.

Dar, pentru a-i convinge, trebuie ca mesajul nostru să ajungă la sute de mii de oameni. Astfel, cererea noastră va fi greu de ignorat.

Putem să ajungem chiar la 1 milion de oameni cărora le pasă de parcuri, dar avem nevoie de un buget de reclamă online de cel puțin 500 de euro.

Tipul acesta de presiune publică funcționează! Îmi aduc aminte de momentele în care includerea Roșiei Montane în UNESCO depindea de niște politicieni. Lui Ludovic Orban i-am publicat portretul pe cel mai mare panou video din România, lui Klaus Iohannis i-am dus un elefant auriu iar pe Florin Cîțu l-am poleit cu aur și l-am arătat cu degetul în presă. Riscau să-și vadă numele asociat cu îngroparea Roșiei Montane în steril. Au decis să ne asculte pe noi. Acum, Roșia Montană este în UNESCO.

Dar trebuie să ne grăbim. Pentru ca legea spațiilor verzi să poată fi votată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, trebuie ca filmul să fie văzut de sute de mii de oameni în doar câteva zile. Doar așa presiunea publică îi va convinge pe liderii grupurilor parlamentare să ceară votul în plen.

Împreună, putem salva și spațiile verzi. Dă click aici și vezi filmul.

Îți mulțumim pentru că te implici,
Antoniu și echipa Declic