Actiune 17 August 2022

Praf în ochi la Domogled

Ministrul mediului pozează, și la propriu și la figurat, în iubitor al naturii. A anunțat protecția strictă a parcurilor naționale. Dar nu acum, ci peste mulți ani. Și nu a tuturor parcurilor, ci doar a parcului din Domogled. De fapt, nici măcar nu le protejează, le dă pe mâna drujbașilor. Haide să arătăm lumii că ministrul e lup îmbrăcat în oaie. Am fost în Călimani și am arătat cum sunt distruse parcurile naționale, cu binecuvântarea ministrului. Vezi filmul și dă mai departe.

De câteva zile, ministrul Mediului, Tánczos Barna, nu se mai oprește din a posta selfiuri cu el în drumeție. La sfârșitul săptămânii se afla în Domogled. A mers acolo pentru a da sfară în țară că pune parcurile naționale sub protecție pe 75 la sută din suprafață. În restul de 25%, se va putea tăia doar lemn de foc pentru localnici.

Asta ar trebui să fie o veste bună. Este exact ce cere Declic în campania „Interziceți tăierea pădurilor din parcurile naționale”. Iar ministrul a promis public, în urmă cu un an, că ne va asculta. Doar că nu e o veste bună, e una cumplită, bine ambalată ca să pară altceva.

Ce a anunțat de fapt Tánczos Barna e că se încep demersurile pentru ca parcul Național Domogled să devină zonă de protecție strictă. Durează cam un an – doi să se scrie planul de management. Abia apoi se implementează. Și va dura câțiva ani până se va afla dacă e un exemplu de succes.

Atenție, celelalte 12 parcuri așteaptă, cu drujba la gât, până se termină proiectul pilot cu Domogledul! Adică sunt lăsate pe mâna industriei forestiere.

Haide să spunem lucrurilor pe nume. Tánczos Barna nu a anunțat protecția parcurilor. Le-a transmis doar tăietorilor de lemne că trebuie să se grăbească. Mai au doar câțiva ani să taie lemnul deosebit de valoros din parcurile naționale.

Trebuie să îți mărturisesc că m-a uimit jocul de picioare al ministrului. Presa a mers după fentă și a publicat că ministrul a dat o veste bună pentru parcurile naționale. Nu am găsit niciun articol care să arate că, în afară de Domogled, nu se fac planuri de punere sub protecție a parcurilor naționale. Ministrul e un lup în blană de oaie și nimeni nu pare să observe.

Nici nu știu ce să mai cred. Sunt doar neatenți jurnaliștii sau, mai grav, sunt plătiți ca să aplaude guvernul? Ce e cert e că presa a scris de bine și opinia publică pare că a crezut. Dacă lucrurile rămân așa, urmează câțiva ani de măcel în cele mai valoroase păduri din România.

Dar avem un plan. Ministrul a dezinformat. Câteva ziare au preluat informația. Dar noi suntem peste un milion de iubitori ai naturii. La atâția oameni ajunge emailul pe care tocmai îl citești. Dacă un sfert dintre noi dăm de veste pe facebook că ministrul pune în pericol de moarte parcurile, vom reuși să combatem cu succes campania de intoxicare pusă la cale de cei din Minister.

Am realizat și un clip video în care explicăm, cu un exemplu clar din Călimani, cum parcurile naționale sunt decimate pentru că ministrul tot amână să le pună sub protecție.

Am filmat un ariniș fabulos, un tip de pădure protejat strict în Europa. Zona ar putea fi defrișată, deși se află într-un parc național. Am filmat unul dintre ultimele locuri unde se înmulțește lostrița. Râul urmează să fie băgat într-o conductă. Am filmat și utilajele care așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru a distruge, iremediabil, 138 de hectare de pădure.

Apasă pe butonul de mai jos și asigură-te că filmul ajunge la cât mai mulți oameni. Așa ne asigurăm că adevărul despre parcurile naționale este aflat de sute de mii de oamenii.


Îți mulțumim dacă te implici pentru salvarea parcurilor naționale,
Antoniu și echipa Declic

P.S. De fapt ministerul Mediului a mai anunțat o dată, la sfârșitul anului trecut, că parcul național Domogled este pus sub protecție. Doar că nu au făcut nimic timp de jumătate de an. Acum, ministrul a făcut o vizită cu alai la fața locului pentru a anunța exact același lucru. Este o bătaie de joc. Distribuie filmul acum pentru a afla cât mai multă lume despre pericolul în care se află parcurile naționale.