Email 3 November 2020

Prea puține semnături. Ajuți și tu?

Petiția prin care cerem Ministerului Sănătății o strategie națională pentru distribuirea vaccinului COVID-19 a ajuns la 8.300 de semnături. Este foarte important să le cerem autorităților să se pregătească din timp, chiar dacă vaccinul nu a apărut încă.

Alte state, cum ar fi Germania și Marea Britanie, lucrează deja de mai multe luni la planul de distribuție a vaccinurilor și aprobă bugete consistente pentru pregătiri. Însă Ministerul Sănătății nu pare că a înțeles că pregătirile trebuie făcute din timp.

Pentru că suntem doar 8.300 de semnatari, guvernanții vor amâna la nesfârșit organizarea campaniei de vaccinare. Ca să se simtă presați și să treacă la treabă, e nevoie să fim mai mulți.

Dacă jumătate din cei care au semnat petiția conving o cunoștință să se alăture, vom crește rapid numărul de semnături. La fel și șansele ca Ministerul să reacționeze.

Autoritățile sunt deja în întârziere cu pregătirile. Gândește-te la cineva pe care îl știi preocupat de sănătate și trimite-i petiția să o semneze. Durează doar 2 minute.


Interesul public pentru o strategie de vaccinare nu este foarte crescut în acest moment, din cauză că e mai greu să ne gândim la o amenințare îndepărtată. De exemplu: dezorganizarea administrării unui vaccin potențial.

Cu toate astea, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat statele membre că pregătirea planurilor naționale de distribuție a vaccinului COVID-19 trebuie începută imediat [1].

În plus, specialistul în politici de sănătate, Vlad Mixich, a numit vaccinarea COVID-19 „cea mai mare problemă de siguranță națională a României din ultimii 20 de ani[2].

Din păcate, sunt doar voci izolate.

Din cauză că în spațiul public nu se vorbește suficient despre cât de importantă este o planificare a vaccinării împotriva Coronavirus, Ministerul Sănătății comunică superficial despre subiect.

Singurele informații pe care ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a spus despre vaccinarea COVID-19 au fost că personalul medical va fi primul vaccinat [3] și că strategia e „în lucru” [4]. Dar au fost doar niște declarații pasagere.

În continuare nu știm care sunt celelalte categorii care vor primi serul sau dacă sistemul medical va putea asigura condițiile pentru transportul și depozitarea dozelor (la temperaturi de -80 de grade Celsius).

Reacția Ministerului Sănătății depinde de cât de mulți dintre noi suntem interesați ca subiectul să devină o prioritate pe agenda publică. Din păcate, 8.300 de semnături sunt prea puține ca să reușim. De aceea, te rog să trimiți și tu petiția cuiva cunoscut, pentru a crește numărul de semnături și atenția publicului pe subiect. Durează foarte puțin.


Cu toții am văzut cum arată deciziile luate din mers într-o criză. La începutul pandemiei, personalul medical din prima linie nu avea nici de unele sau lucra cu materiale de protecție improvizate. Iar aleșii se testau de-a valma în Parlament, când testele pentru depistarea Coronavirus erau puține. Atunci autoritățile au avut scuza că nu știau cu ce se confruntă. În cazul vaccinului împotriva COVID-19 nu mai pot avea aceeași scuză. Ajută-ne să creștem numărul de semnături, pentru a-i presa să se organizeze din timp. Trimite și tu petiția cuiva cunoscut.


Note:

[1] Ursula von der Leyen cere guvernelor să ia „măsuri îndrăznețe” anti Covid, digi24[.]ro

[2]Apel urgent al unui expert în sănătate către autorități: Vaccinarea COVID-19 este cea mai mare problemă de siguranță națională a României din ultimii 20 de ani, libertatea[.]ro

[3] Ministrul Sănătății: Primele doze de vaccin anti Covid-19 ajung în România în decembrie, stirileprotv[.]ro

[4] Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că România e pregătită: Avem rețeaua de distribuția a vaccinului împotriva COVID-19, mediafax[.]ro

Află mai multe despre campania „Vrem strategie de vaccinare împotriva COVID-19!” urmând acest link.