Blog 30 January 2023

Premieră în justiție: Declic dă statul în judecată și cere obligarea Guvernului să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Comunitatea Declic vă invită, marți, 31 ianuarie, la ora 11:00, la Curtea de Apel Cluj, unde activiștii de mediu, împreună cu avocații, depun actele pentru primul proces legat de schimbările climatice din România, deschis împotriva Guvernului.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic

Mai mult, Declic aduce în atenția judecătorilor faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se arată în acțiunea ce va fi depusă la Curtea de Apel Cluj.

Procesul deschis de Declic este primul de acest fel din România. 

Până în acest moment, în Europa, în Franța și Olanda, au mai avut loc procese similare, declanșate de societatea civilă împotriva statului. Activiștii de mediu au obținut în instanță obligarea statelor francez și olandez la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice. 

Odată cu acțiunea, Declic depune la instanță o serie de studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. 

Jurnaliștii interesați să participe la acțiune sunt așteptați marți, 31 ianuarie, ora 11:00, în fața Curții de Apel Cluj, Piața Ștefan cel Mare nr 1. 

Demersul vine în cadrul Campaniei Declic, prin care peste 50.000 de cetățeni cer Guvernului măsuri pentru susținerea investițiilor în energiile verzi. Vezi aici întreaga campanie.