Stire 22 March 2024

Comunitatea Declic, câștigătoarea premiului GDS pe anul 2023

Grupul pentru Dialog Social a decis să acorde Premiul GDS pe anul 2023 Comunității Declic pentru că, începând din 2015, ca un rezultat direct al experienței din timpul campaniei pentru salvarea Roșiei Montane, a militat constant, cu curaj și energie extraordinare, pentru toate cauzele civice care cred în destinul democratic și european al României.

Ceremonia de acordare a Premiului GDS va avea loc marți 26 martie 2024, de la ora 17:00 la sediul GDS din Calea Victoriei, nr. 120.

Decernarea premiului va fi însoțită de o dezbatere publică pe tema: Restricționarea spațiului de acțiune pentru organizațiile societății civile. 
Tema propusă se axează pe o problemă de actualitate și profundă relevanță pentru democrație și societatea civilă. Această restricționare se manifestă prin multiple fațete, inclusiv defăimarea în presă, acuzații nefondate din partea unor politicieni, restrângerea accesului la justiție prin modificări legislative, culminând cu amenințarea dizolvării organizațiilor în cazul pierderii proceselor în instanță.

Toate acestea nu numai că subminează libertatea de exprimare a cetățenilor, dar erodează baza democratică a societății, punând în pericol capacitatea organizațiilor de a acționa în fața abuzurilor.