Blog 28 March 2024

Comunitatea Declic a primit premiul Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2023

Premiul Grupului pentru Dialog Social, pentru 2023, acordat Comunității Declic, reprezintă o recunoaștere a eforturilor tuturor celor peste 1 milion de membri activi, implicați în campaniile comunității.

În decernarea premiului, Grupul pentru Dialog Social a remarcat campaniile din 2023, precum:
Legea antiviol, „Toţi Ştiau – monitorizarea centrelor sociale, Dreptul de acces liber în păduri, Implementarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile, Revizuirea Dosarului Gheorghe Ursu, Mărirea salariilor profesorilor, Salvarea clădirilor monument, dar și întreaga activitate a organizației, de la campania Roșia Montană” și până în prezent.

Este o onoare pentru noi să primim premiul anului 2023 al Grupului pentru Dialog Social. Aș vrea să mulţumesc tuturor românilor care, indiferent unde s-ar afla, în țară sau diaspora, au dat măcar un clic pentru susținerea uneia dintre campaniilor noastre, în speranţa că vor ajunge să trăiască într-o ţară mai bună.

Implicarea oamenilor obișnuiți ne dă speranță și energie să continuăm să punem presiune pe politicieni. Toți vrem o societate mai bună, care să fie condusă pe baza unui sistem de valori. Am văzut că uneori această implicare poate însemna doar semnarea unei petiții, o contribuție pentru o cauză anume sau participarea la proteste în stradă. Separat, poate că acestea nu duc la schimbări de sistem, însă toate aceste eforturi combinate ne-au pus, de multe ori, în poziția de a fi un partener de dialog demn de luat în seamă. Iar vocile a peste 1 million de cetățeni și-au spus cuvântul în politici de-a dreptul cruciale pentru o societate mai dreaptă.

Tudor Brădățan, fondator al Comunității Declic.

Decernarea premiului a avut loc în cadrul unei ceremonii organizate la sediul GDS, la care au participat membrii Grupului de Dialog Social condus de Vlad Alexandrescu, dar și personalități care au primit, de-a lungul timpului, distincția anuală. Cu același prilej, membrii echipei Declic au dezbătut și piedicile cu care se confruntă, în ultima vreme, societatea civilă, precum cenzură, restrângerea accesului la justiție, defăimare și amenințări din partea politicienilor sau chiar modificări legislative care pot duce până la dizolvarea organizațiilor vocale.


Declic este o comunitate independentă formată din peste 1 million de membri activi care militează pentru o societate mai dreaptă.