Stire 15 August 2015

Presiunea publică dă roade: Garda Națională de Mediu depistează noi nereguli pe Râul Alb.

Comentarii referitoare la răspunsul Comisariatului Gărzii Naționale de Mediu în urma controlului de pe Râul Alb, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Comentarii referitoare la răspunsul Comisariatului Gărzii Naționale de Mediu în urma controlului de pe Râul Alb, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Aproape 400 de cetățeni au răspuns apelului platformei noastre[1] și au petiționat autoritățile responsabile pentru escaladarea evenimentelor din 24 mai 2015 din Retezat, Georparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. În urma presiunii publice, Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a dispus efectuarea unui amplu control în teren, precum și o analiză amănunțită a documentelor care stau la baza investiției din Geoparcul Dinozaurilor. În urma acestui control Asociația Efectul Fluture, inițiatoarea platformei declic.ro, a primit din partea Comisariatului un  răspuns, față de care facem următoarele precizări:

Controlul de pe teren efectuat în urma petiției Declic a condus la concluzii deosebit de grave. În decembrie 2014, ca urmare a sesizării înaintate de biologul Călin Dejeu, un control similar al aceleiași instituții trecea cu vederea infracțiuni precum schimbarea destinației terenurilor, perturbarea speciilor pentru care arealul a fost declarat sit Natura 2000, prezentarea de concluzii şi informaţii false în studiul de impact şi alte încălcări grave ale legislaţiei de mediu. Deciziile luate în urma acestui control recent sunt total diferite față de atitudinea evidentă de ignorare a neregulilor semnalate în iarna anului trecut și oferă premise serioase pentru stoparea definitivă a distrugerii văii Râului Alb.

Astfel, în adresă se mentioneaza faptul că s-a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara să notifice S.C. ABI Automotion SRL în vederea suspendarii sau revizuirii, după caz, a Deciziei etapei de încadrare nr. 1327/26.08.2013 (revizuită la data de 11.09.2014). Acest ”după caz” se referă la existenţa sau nu a avizului pentru microhidrocenteala (MHC) Coroieşti. Deoarece Geoparcul a hotărât prin ședința Consiliului de Administrație din 13.05.2015 suspendarea avizului pentru acest MHC[2] (precum și cel pentru proiectul de păstrăvărie intensivă, de asemenea ilegal) situaţia de faţă se referă de fapt la suspendarea Deciziei etapei de încadrare.

Solicitarea Garzii de Mediu este blocată în prezent la APM Hunedoara, care susține că sunt două dosare pe rol pentru verificarea legalității. În acest sens, instituția de protecția mediului plasează responsabilitatea Tribunalului[3], anunțând că va comunica instanței de judecată noile date. De remarcat este faptul că APM Hunedoara a susținut prin toate mijloacele realizarea MHC-urilor pe Râul Alb. În urma implicării cetățenilor care au semnat petiția declic, APM Hunedoara și-a revizuit atitudinea vis-a-vis de acest subiect. Această schimbare rezultă și din revenirea la răspunsul oferit Coaliției Natura 2000 și WWF la petiția pentru salvarea Râului Alb (nr. 27/22.04.2015).

De asemenea, chiar dacă încă nu s-au luat măsuri în teren, controlul a scos la suprafață alte ilegalități, precum proiectul de păstrăvărie amplasat în albia majoră a râului[4] precum și exploatările forestiere ilegale din situl Natura 2000 Strei-Hațeg și implicit, conform HG 2151/2004, din zona specială de conservare a parcului natural. Exploatările forestiere nu se încadreaza între cele 8 categorii de activități permise în zona specială de conservare (prevăzute în art. 3, alin. 5), cu atât mai puțin exploatările masive care se fac în habitatul 9110 din fișa sitului Natura 2000.

Putem concluziona că accesul pe vale a fost restricționat de-a lungul timpului în mod intenționat de către atacatorii din 24 mai pentru a nu se putea documenta cumulul de ilegalități. Mai mult, din adresa comisarilor de mediu rezultă că zona pentru care s-a restricționat accesul echipelor de filmare[5] este pădure proprietate publică.

Toate aceste concluzii și lista lungă de nereguli depistate în urma controlului Comisariatului sunt rodul de necontestat al presiunii civice. Echipa platformei declic.ro mulțumește tuturor celor care au petiționat autoritățile și atrage atenția că presiunea trebuie menținută până când toate cele cuprinse în răspunsul Gărzii de Mediu se finalizează prin tragerea la răspundere a vinovaților și prin restabilirea în mod real a regimului de protecție de care aceste zone se bucură prin lege.

Pentru mai multe detalii,

Calin Dejeu | 0724274065

Platforma declic.ro

 

[1] Apelul a fost lansat pe platforma declic.ro

[2] De menționat că administrația geoparcului poate să ceară suspendarea avizului de MHC și făra acordul părților, pentru că nu s-au respectat condițiile impuse prin. De asemenea, unele dintre condiții (neafectarea habitatelor terestre din albia râului) sunt imposibil de îndeplinit iar altele (introducerea în intravilan de terenuri agricole pe raza parcului natural) reprezintă infracțiune conform OUG 57/2007

[3] Primul termen de judecată în aceste dosare este 17.06.2015

[4] care încalcă atât OUG 57/2007 cât și Legea Apelor

[5] ne referim la evenimentele din 21 mai 2015 când patronul ABI Automotion nu a permis accesul echipei de filmare a televiziunii publice, îngradind astfel dreptul la informare a milioane de cetățeni pe motiv că ar fi terenul său personal.