Blog 8 February 2022

Presiuni la Camera Deputaților

Administrația Națională Apele Române vrea să defrișeze pădurea Zamostea, ca să facă loc unui baraj de acumulare. Acolo este o rezervație naturală, cu păduri de stejar, frasin și carpen. Iar primăvara înflorește laleaua pestriță, o splendoare de floare protejată prin lege. Pădurea Zamostea este unul dintre puținele locuri din țară unde putem admira această specie. Dar ea ar putea dispărea în curând.

Pretextul este asigurarea unei surse de apă potabilă pentru orașul Dorohoi. Doar că orașul este deja alimentat cu apă din 2 lacuri de acumulare, iar noul baraj ar fi unul inutil, scriu jurnaliștii de investigații de la Recorder [1]. Probabil o firmă abonată la banii statului are nevoie de un contract bănos.

Chiar dacă toată pădurea va fi pusă la pământ, nimeni nu va fi tras la răspundere. Procurorii au mâinile legate. Florin Iordache și mai mulți parlamentari PSD au modificat în 2020 o lege esențială care-i pedepsea pe cei care distrug natura sau fac construcții ilegale. Orice sancțiune a fost eliminată. Totul, pentru a proteja firmele de partid care distrug natura prin drumuri forestiere și îndiguiri în arii protejate.

Am pornit o petiție prin care le cerem parlamentarilor să îndrepte legea și să-i lase pe procurori să ancheteze distrugerile din natură. Peste 11.000 de cetățeni din Comunitatea Declic am semnat petiția. Am atras chiar și atenția unui senator care a transformat solicitarea noastră în proiect legislativ – legea Declic, cum îi spunem noi.

Legea ar fi trebuit să intre în dezbatere la Senat, încă din vara anului trecut. Însă proiectul a fost trecut tacit, în plină vacanță parlamentară. Senatorii PNL au preferat să evite dezbaterile directe pe legea Declic. Ei erau cu gândul la ciolan, adică la congresul pentru șefia partidului, și le-a fost frică să nu piardă sprijinul baronilor locali supărați pe demersul nostru.

Toată responsabilitatea a fost pasată către Camera Deputaților, care are votul final.

Fără o lege care să le permită procurorilor să ancheteze afacerile ce ne distrug natura, râurile și pădurile dispar.

Rolul nostru, al cetățenilor, este să le cerem parlamentarilor să facă legi eficiente. Când le-am dat voturile noastre, i-am mandatat să ne reprezinte nouă interesele, nu pe cele ale lobbyiștilor din industrie. În cazul de față, interesul nostru este ca vinovații pentru distrugerea ariilor protejate să poată fi trași la răspundere.

Acum, proiectul de lege pornit de la petiția Declic este în comisiile de raport din Camera Deputaților. Îi putem convinge pe deputați să dea raport favorabil, dacă le arătăm cât de mulți suntem cei care vrem pedepsirea abuzurilor împotriva ariilor protejate. Când își vor vedea căsuțele electronice pline cu câteva sute de mailuri, parlamentarii ne vor asculta.

Poate ți se pare puțin lucru să scrii un email către un parlamentar. Dar puterea Comunității vine tocmai din efortul făcut de fiecare dintre noi. Împreună, l-am convins pe fostul ministru de la Investiții și Proiecte Europene să scoată din PNRR finanțarea proiectelor hidrotehnice comuniste. Planul autorităților era să distrugă cursurile a 30 de râuri cu betonări și devieri de albii pentru baraje inutile.

Și de data aceasta, dacă rămânem uniți, cuvântul nostru va cântări greu împotriva presiunii pe care o fac afaceriștii ce se simt vizați de anchete penale. Doar că trebuie să le scrii acum. Parlamentarii din Camera Deputaților, din comisiile de administrație publică și juridică dezbat mâine legea. Ei trebuie să dea un raport în doar câteva ore. De acest raport depinde votul în plen. Asigură-te ca iau în calcul și opinia ta.

Mai jos ai un buton, care te va redirecționa către platforma de pe care trimitem mailuri către parlamentari. Am adăugat și câteva argumente, dacă simți nevoia să te inspiri. Durează maximum 5 minute.

Ce zici? Trimiți acum un email în care le ceri deputaților să dea raport favorabil pe legea care le-ar permite procurorilor să ancheteze distrugerile din natură?

Iată și câteva argumente, care să te ajute:

⚖️ Vă solicităm să dați raport favorabil pentru PL-x nr. 366/2021 și să le permiteți procurorilor să ancheteze distrugerile din natură. Este inadmisibil să se intre cu buldozerele și cu drujbele în arii protejate și nimeni să nu răspundă penal pentru asemenea fapte distructive;

⚖️Vă cerem să dați o lege care respectă solicitările europene privind protecția mediului. România are deja deschise mai multe proceduri de infringement. Barajul de la Zamostea nu este singurul proiect care se vrea realizat împotriva normelor europene. Administrația Națională Apele Române deschide șantiere pe tot cuprinsul țării, fără a mai ține cont de normele europene privind protejarea ecosistemelor și a ariilor naturale;

⚖️Considerăm că proiectele hidrotehnice care au la bază documente din anii ‘90 sunt nocive, inutile și distrug habitatele viețuitoarelor care depind de cursurile de ape. Permiteți procurorilor să ancheteze astfel de abuzuri împotriva naturii.

Îți mulțumim pentru implicare,
Denisa și echipa Declic

PS: Presa a detaliat pe larg despre afacerile cu microhidrocentrale din familia extinsă a lui Marcel Vela, fostul ministru de Interne. Partenera acestuia este acționară la o firmă aflată în mai multe litigii cu statul, ca să facă microhidrocentrale pe râurile de munte. Iar Vela, ,,baronul cu geacă de piele” cum a fost numit de jurnaliști, a tras de sfori pentru ca fiica partenerei sale să prindă un post de vicepreședinte tocmai la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Astfel de abuzuri pot fi oprite. Scrie-le acum parlamentarilor din Camera Deputaților. În doar câteva ore parlamentarii vor da raportul de care va depinde votul în plen.


Note:
[1] recorder[.]ro, 27 septembrie 2021: Cu ce se mai ocupă Apele Române: O rezervație naturală va fi defrișată pentru a face loc unui baraj