Email 22 November 2021

Prețul energiei cu Sorin Cebotari

Am primit noua ofertă de la furnizorul meu de energie. Aproape că mi-a căzut telefonul din mână când am văzut că era de 3 ori mai scumpă. În situația mea sunt milioane de români, care se întreabă ce s-a întâmplat cu prețul la curent și la gaze. Eu l-am sunat pe cercetătorul Sorin Cebotari, de la InfoClima, care m-a lămurit. Așa că am stabilit cu el o dezbatere online pentru membrii Declic. Te înscrii și tu la dezbaterea de miercuri, 24 noiembrie, de la ora 19:00? Vei afla totul despre prețul energiei.


Plafonarea prețurilor și compensațiile adoptate de Parlament sunt doar un panaceu. Nu trateză deloc cauza și nu vor putea fi aplicate pe termen lung. E ca și cum am avea o boală gravă și am lua analgezice, ca să nu ne mai doară.

Nimeni nu spune clar care e cauza și ce soluții există, pentru facturi rezonabile. Iar lipsa de informare ne blochează șansa de a convinge oficialii să ia măsuri eficiente în domeniul energiei.

Din păcate, oficialii noștri par că nu caută soluții pentru cetățeni, ci doar pentru companiile poluatoare. Am citit că plafonarea prețurilor la energie implică eliminarea suprataxării de 80% doar pentru companiile care fac energie murdară, din combustibili fosili. Adică Parlamentul îi ajută pe cei care ne măresc facturile și ne poluează aerul.

Este evident că nu așa pot funcționa lucrurile. Așa că mi-a venit o idee: l-am invitat pe cercetătorul și coordonatorul InfoClima, Sorin Cebotari, la o dezbatere în care să ne explice datele științifice limpede și pe înțelesul tuturor. Eram sigură că el trebuie să fi aflat deja explicații.

El mi-a confirmat că lucrează la o analiză chiar în legătură cu creșterea costurilor energiei și a fost încântat să împărtășească cu noi din ce a aflat.

Așa că am stabilit să organizăm o întâlnire online cu membrii Declic. Să aflăm de la un specialist ce pot face autoritățile, iar mai apoi să ne unim forțele și să îi determinăm pe guvernanți să adopte soluțiile corecte.

România este la un punct de cotitură și trebuie să ia o decizie majoră privind investițiile viitoare. Dacă merge pe calea regenerabilelor, vor crește și beneficiile. În schimb, dacă susține industria poluatoare, profitul va fi pentru firmele băieților deștepți, iar facturile noastre vor crește cu încă 50% în următorii 10 ani.

Nu vreau să intru în mai multe detalii acum. Sorin Cebotari ne va vorbi, miercuri, 24 noiembrie, de la ora 19:00, despre viitorul energiei verzi și cel al combustibililor fosili, într-o analiză pe înțelesul tuturor. A pregătit deja date din mai multe studii despre cum va evolua piața și care sunt previziunile în domeniul energiei.

Dezbaterea are loc peste doar 2 zile. Iar eu am nevoie să știu câte persoane participă, ca să cumpăr un plan adecvat la softul online prin care transmitem discuția. Rezervă-ți de pe acum locul pentru miercuri, 24 noiembrie, de la 19:00.

Te poți așeza comod în fotoliu, în fața laptopului, cu o cană de ceai sau un pahar de vin în față. Pregătește-ți întrebarea de pe acum sau ascultă atent discuția și întreabă pe parcurs.

Apasă pe butonul de mai jos și înscrie-te la evenimentul „Care e soluția pentru facturi mai mici la energie?”.


Pe miercuri,
Cătălina și echipa Declic.