Victorie 24 November 2020

Prieteni, ne-au ascultat

În luna septembrie i-am rugat pe membrii Declic să pună umărul la o campanie care ni s-a părut foarte importantă. Le-am scris un email despre cenușăreasa tuturor guvernelor, cultura. Și despre faptul că vicepremierul Raluca Turcan se mândrea că o să aloce bani pentru a ajuta marile festivaluri muzicale să treacă peste criză. DOAR marile festivaluri, pe motiv că aduc profit. Restul celor ce organizează evenimente culturale independente puteau să dispară.

Ni s-a părut de un cinism ieșit din comun raționamentul politicienilor de la putere. Este inadmisibil ca singurul criteriu de evaluare în acordarea unui ajutor de la stat să fie profitabilitatea unui eveniment cultural. Pentru că rolul celor ce se ocupă de evenimente culturale este să producă și să promoveze arta, nu să facă profit.

Înainte să redactăm petiția „Poftim cultură”, Antoniu, colegul nostru, a pus mâna pe telefon și a sunat câțiva oameni despre care știa că se ocupă de evenimente culturale. Un director de festival de film, organizatoarea unui festival de dans, apoi pe fondatorul unui eveniment care încearcă să redea bucureștenilor spațiul public din București. Antoniu știa că toți au avut de suferit din pricina pandemiei și voia să afle dacă mai speră la un ajutor de la stat.

I-a simțit puțin deznădăjduiți, dar fiecare a dat măcar un exemplu de țară europeană în care ajutoarele pentru cultură au fost gândite mai deștept decât la noi. Deci se putea.

Am decis să lansăm petiția. Dacă era cea mai mică șansă să-i convingem pe cei din Guvern că nu e corect să ajute doar marile festivaluri, merita încercat. Am cerut criterii de ajutorare transparente și obiective: activitatea derulată și pierderile cauzate de încetarea activității.

Săptămâna trecută, Raluca Turcan ne-a anunțat că s-au răzgândit. Pot beneficia de ajutor TOȚI operatorii culturali care au avut activitate în ultimii 2 ani în artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audiovizual şi educaţie culturală.

Suma propusă este de 100 de milioane de euro.

În mod normal, acesta ar fi momentul în care ne bucurăm că am câștigat campania. Că miile de semnături și sutele de mailuri trimise de semnatarii petiției pe adresa Guvernului au avut efectul dorit. Dar ne aflăm înainte de alegeri. Și oricât ne-am dori ca acele 100 de milioane să ajungă în conturile operatorilor culturali ce au avut de suferit în ultimul an, trebuie să rămânem sceptici. Și trebuie să ne întrebăm dacă nu e doar un gest electoral pe care politicienii îl vor uita după alegeri.

Deocamdată doar au anunțat suma, au lansat o dezbatere publică și le-au spus celor ce se ocupă de evenimente culturale să se înscrie într-un registru. E un pas necesar în direcția bună, dar nu e suficient pentru a ne declara mulțumiți. Trebuie să rămânem atenți la acest subiect, să ne asigurăm că se țin de cuvânt. Și să reacționăm, dacă nu o fac.

Dar, pentru a putea reacționa eficient într-o viitoare campanie legată de viața culturală, ne-ar prinde tare bine să știm că avem puși deoparte niște bani. Vom apela la ei în caz de urgență, dacă trebuie să reacționăm rapid și nu avem timp să trimitem un email de strângere de fonduri. De exemplu, pentru a plăti juriști care să ne explice legile și efectele lor. Sau pentru a promova campania în presă și în mass-media. Asta ne ajută să punem eficient în lumină deciziile proaste luate de politicieni, dar și să strângem cât mai mulți semnatari pentru o petiție.