Stire 19 June 2024

Zeci de mii de cetățeni cer alegeri în 2 tururi pentru primării

Peste 34.000 de cetățeni cer Parlamentului revenirea la alegeri locale în 2 tururi și au semnat, în doar câteva zile de la lansare, petiția Declic Vrem primari aleși în 2 tururi. Comunitatea Declic solicită, astfel, modificarea legii pentru ca primarii să poată fi aleși de un procent reprezentativ al locuitorilor.

Campania Declic vine după ce ultimele alegeri locale au confirmat că un singur tur de scrutin poate avea consecințe dezastruoase asupra democrației. Primarii aleși cu mai puțin de 50% din voturile celor prezenți la urne nu reprezintă voința majorității cetățenilor.  

Mai mult,  la alegerile într-un singur tur fraudele de câteva sute de voturi pot schimba rezultatul alegerilor. În schimb, dacă ar exista 2 tururi, presupusele fraude de la alegeri ar putea influența nesemnificativ rezultatele finale.

„Sunt localități unde primarul a câștigat la diferență de 1 vot față de contracandidat. Sau alte localități unde primarul a fost ales cu 20 % din voturi, iar contracandidații de pe locurile 2 și 3 au adunat 50% dintre voturi. E evident că astfel de aleși nu pot reprezenta voința majorității alegătorilor”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2011, de PDL, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.  La acea vreme, PNL și PSD s-au opus proiectului, dar în timp au văzut că această formulă avantajează tocmai marile partide și nu mai vor revenirea la 2 tururi. 

„În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor”, se arată în petiția Declic, care poate fi semnată aici.

Petiția Declic poate fi citită și semnată aici.