Blog 22 January 2024

Prime pentru neglijență

Nimeni nu poate trage la răspundere conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care și-a acordat prime de performanță în valoare de sute de mii de lei, în timp ce societățile pe care trebuia să le supravegheze au dat faliment. Un proiect legislativ care prevede controale la ASF și sancțiuni pentru șefi este blocat în Parlament. [1] Am lansat o petiție pentru deblocarea legii, semneaz-o și tu!

Poate ai fost și tu în situația mea, alături de peste 2 milioane de șoferi din România. Anul trecut am reziliat contractul cu societatea Euroins, intrată în faliment. Cum valoarea asigurării s-a dublat într-un singur an, am fost nevoită să fac rate ca să plătesc o sumă uriașă la alt asigurator. 1.200 de lei, în cazul meu.

Pe măsură ce piața asigurărilor s-a destabilizat în urma falimentului City Insurance și Euroins, conducerea ASF nu numai că a scăpat basma curată, dar a primit prime și bonusuri de performanță în valoare de 720.000 de lei. [2] Legea care reglementează activitatea ASF nu prevede niciun mecanism de control asupra instituției sau sancțiuni pentru conducerea care își premiază membrii, în timp ce-și neglijează atribuțiile.

Mai mult, politicienii care îi numesc politic pe șefii ASF au blocat un proiect de lege care permite controale la această instituție.

Este momentul să intervenim. O petiție semnată de zeci de mii de cetățeni poate fi un semnal puternic că nu mai tolerăm astfel de abuzuri. Acordarea de prime în mod abuziv a devenit o practică obișnuită, în condițiile în care ASF este finanțată din banii pe care noi îi plătim pentru asigurările auto și pensiile private.

Proiectul care poate transforma ASF într-o instituție transparentă și responsabilă a fost votat în Camera Deputaților și așteaptă de luni de zile să fie dezbătut și în Senat, care este camera decizională.

Putem să-i convingem pe senatori să scoată legea din sertar și s-o voteze în forma trecută de deputați. Însă doar dacă arătăm că suntem mulți cetățeni care nu vrem să riscăm să trecem oricând printr-un nou episod de destabilizare a pieței asigurărilor. Iar ASF, care ar trebui să ne protejeze, să fie în continuare o sursă de îmbogățire pentru oameni incompetenți, cu comportament de nababi, numiți politic.

Avem o șansă să ne facem ascultați, dar e nevoie și de implicarea ta. Semnează acum petiția.

Cu încredere,
Denisa și echipa Declic

PS: Nicu Marcu a condus ASF din 2020 până la finalul anului trecut. În 2023 și-a dat un bonus de 122.262 de lei. În 2022 a refuzat să comunice veniturile primite de conducere. A fost nevoie ca unul dintre membrii Comisiei de buget din Camera Deputaților, Claudiu Năsui, să dea în judecată ASF ca să obțină o astfel de informație. Nimeni nu poate fi mai presus de lege. Semnează petiția, pentru ca ASF să devină o instituție transparentă și supusă verificărilor.


Note:
[1] Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.93 din 18 decembrie 2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară
[2] Libertatea, 17 ianuarie 2024: Prime de 720.000 de lei pentru conducerea ASF în anul falimentului Euroins. Câți bani a încasat fostul șef al instituției