poză realizată de „Prin lume prin gânduri”
„Nu trebuie să renunți la nicio batălie, oricât de imposibilă ar părea de câștigat. Trebuie să lupți calculat, perseverența fiind poate cel mai important factor” – Alexandra, inițiatoarea petiției pe CampaniaMea.
Povestea Alexandrei și a altor activiști pentru conservarea mediului este un exemplu perfect de tactici eficiente de petiționare a autorităților care au produs rezultate reale. Legătură dintre Declic și ei s-a creat în momentul în care aceștia au deschis o petiție online pe platforma CampaniaMea.declic.ro pentru a convinge Garda Forestieră Timișoara de a sista exploatarea pădurilor din Prisăcina și Scărișoara. Ne-au impresionat prin determinarea și perseverența cu care au dus inițiativa până la capăt.
În continuare te invităm să afli despre demersul lor și, în același timp, să descoperi ce tactici funcționează atunci când începi o petiție cu miez de schimbare. Drumul lor de la o idee, la o petiție, la comunicări cu autoritățile și cu mass-media ne dă încredere că oricine poate proteja mediul înconjurător prin implicare civică, dacă știe cum să o facă eficient.
„Nu am renunțat la bătălie când diferiți oameni ne spuneau că o altă petiție online a strâns N semnături, mai mult decât aveam noi, și tot nu au reușit nimic”, ne povestește Alexandra. Asta pentru că ea știa diferența dintre o petiție online și o campanie în care diferiți actori ai societății sunt implicați.
Campania a fost pusă în mișcare în momentul în care Alexandra și prietenii ei, oameni pasionați de drumeții și de ieșiri în aer liber, au reușit să obțină susținerea activă a două ONG-uri care luptă pentru protejarea mediului.
„Fiecare dintre noi bănuiesc că intrat în această luptă datorită atașamentului față de oamenii și locurile din Prisăcina, mulți dintre noi colindând zona cătunelor de pe Valea Cernei cu rucsacul în spate. Cu cât creștea coaliția, cu cât incorpora oameni noi din medii sociale diferite, cu atât se legau prietenii noi.” își aduce aminte Alexandra.
La un moment dat, Alexandrei i-a venit ideea de a scrie o petiție online. Scopul ei era să faciliteze mediatizarea campaniei și să concentreze presiunea din partea opinii publice. Nu după mult timp, inițiativa a dat roade.
„Primul moment de cotitură a fost implicarea presei, respectiv a TVR-ului prin știrea pe care au difuzat-o cu privire la petiția online. Presa este un instrument foarte util prin presiunea pe care o creează asupra instituțiilor statului.” povestește Alexandra.
Prin cunoștințe comune au reușit să dea de jurnaliști pasionați de domeniu care au fost dispuși să își dea din timp ca să mediatizeze cauza. Atenția din partea televiziunii publice împreună cu share-uri de pe site-urile de socializare au mobilizat comunitatea online, și la scurt timp după aceea petiția a strâns peste 10.000 de semnături!
Însă asta nu a fost suficient. Pentru a schimba ceva, activiștii erau conștienți că este nevoie și de implicarea comunității locale, nu doar de o susținere la nivel național. Pentru a-i mobiliza, i-au convins pe liderii comunitari de importanța conservării pădurilor lângă care trăiesc. Argumentul lor a fost posibilitatea unei surse de venit de lungă durată și prietenoasă cu mediul: turismul.
„Am identificat şi cooptat vocile cu autoritate în mediul rural (preotul, veterinarul etc.) precum și a sătenilor care deja ajunseseră să simtă beneficiile turismului timid din zonă. Încet, încet și restul oamenilor s-au coalizat în jurul nucleului central creat inițial.” ne explică Alexandra.
Schimbarea reală s-a produs în momentul în care coaliția Alexandrei a reușit să atragă atenția autorităților. Cu ajutorul susținerii pe care au obținut-o din partea presei (locale și naționale) și a societății civile, ei au reușit să convingă Primăria Cornereva să își exprime o poziție oficială împotriva exploatării silvice din zonă. Pe lângă asta, s-au folosit de cei câțiva membri din rândul personalului silvic care au fost dispuși să-i asculte pentru a convinge întregi organizații.
„Cea mai de succes tactica a fost divide et impera. Un exemplu ar fi convingerea autorității publice locale de efectul devastator al exploatării forestiere în zonă, cu rezultatul unei poziții oficiale exprimate în scris de Primăria Cornereva și comunicată Ocolului Silvic Băile Herculane.” – Alexandra.
Prin muncă proprie și determinare, Alexandra și prietenii ei au reușit să salveze pădurile din Prisăcina și Scărișoara de la defrișare și exploatare. Acum, datorită lor, flora și fauna României au încă o șansă să prospere. Și pe toate acestea le-au făcut folosindu-se de o petiție online pentru a coopta susținere în masă, împreună cu tactici eficiente de activism civic.
Cu siguranță există probleme care și pe tine te-au făcut să suspini sau să te gândești că „nu e drept”. Te poți încăpățâna să rezolvi chiar tu ceva în societate. Nu vei fi singur. Declic te ajută să aplici cele mai bune tactici pentru a-ți atinge obiectivul.
Te invităm să faci și tu primul pas spre schimbare și să deschizi o petiție online aici: CampaniaMea.declic.ro