Blog 11 September 2023

Problema drogurilor în școli

Știu că îți pasă de problema drogurilor în școli. Centrele de recuperare și orele de prevenție făcute cu psihologi, nu cu polițiști, sunt soluții mai bune decât veșnica stigmatizare a tinerilor. Vrem o soluție alternativă la testele antidrog, propuse de politicieni. De asta, am lansat o petiție nouă. Te invit să o citești și să te alături. Tinerii au nevoie de ajutor, înainte de toate.

Cred că ești la curent cu tragedia de la 2 mai, în care și-au pierdut viața 2 adolescenți, uciși de un șofer sub influența drogurilor. A fost o zi care ne-a marcat pe toți și ne-a adus aminte cât de fragili și vulnerabili pot fi cei dragi nouă.

Pe fondul acestui val uriaș de emoție, politicienii i-au găsit tocmai pe tineri țapii ispășitori. Și, fără să se gândească mai mult de 5 minute, sau să vorbească cu specialiști în adicții, ne-au dat soluția: teste antidrog în școli, cu acordul părinților, au spus ei.

Sunt aceiași politicieni care au ignorat ani la rând problema consumului de droguri. Iar acum se declară învinși. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută. Prioritar este să salvăm tânăra generație” [1].

De fapt, ministrul cu atribuții în combaterea traficului de droguri ne zice că oamenii care suferă de o tulburare de adicție nu contează și că vinovați sunt consumatorii. Așadar, în opinia lui, ar trebui să fie testați copiii în școli. Nicidecum combătuți marii traficanți de droguri.

Atitudinea politicienilor noștri față de problema drogurilor nu este o noutate. Aceeași atitudine au avut-o și politicienii țărilor din occident până și-au dat seama că este fundamental greșită. Dar, pentru a obține voturi la alegerile de anul viitor, e mai simplu să-i ataci pe cei vulnerabili decât să iei măsuri eficiente pe termen lung [2].

În acest fel ni s-a propus o măsură care nu funcționează, dar care e foarte la îndemâna celor din Guvern: testele antidrog în școli.

Pare greu de crezut, nu? Gândește-te la un copil care se confruntă cu problema drogurilor. În loc ca acesta să primească ajutorul medical și psihologic în centre de recuperare, el va fi speriat de testele din școli. În loc să se simtă în siguranță pentru a purta discuții sincere cu părinții săi și a cere ajutor, el se va izola și mai mult.

O altă soluție a statului care nu a funcționat este prevenția făcută în școli de polițiști sau de colegi ai acestora din Agenția Națională Antidrog (din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Un elev de liceu va fi mai degrabă intimidat de un polițist în uniformă care vine să-i vorbească despre droguri. Se va teme că el sau prietenii săi vor fi arestați.

Mai departe, un tânăr speriat, cu un prieten căruia i s-a făcut rău de la ce a consumat, nu va ști cum să ceară ajutor din același motiv: frica de dosar penal sau de arest.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne au ocazia acum să învețe din greșelile altor țări. Abordarea de tipul să pedepsim cât mai aspru consumatorii și să nu le oferim șansa de reabilitare este falimentară.

În schimb, când dependenții nu au mai fost văzuți ca infractori, ci ca pacienți care au nevoie de ajutor medical și social, s-au înregistrat scăderi spectaculoase ale consumului de droguri. Așa s-a întâmplat în Spania, de exemplu.

Dependența este o boală, și nu o alegere. De asta, centrele de recuperare sunt o soluție care îi ajută pe bolnavi să iasă din dependență. Acolo, un copil ar putea găsi terapie de grup, suport emoțional și un program de detoxifiere. Pentru multe familii, aceste centre reprezintă singura speranță de a-și vedea copiii revenind la o viață normală. Însă părinții nu au acum niciun ajutor, pentru că nu există nici măcar un astfel de centru în România.

Politicienii de la noi nu trebuie să inventeze roata. E suficient să se uite la politici bune din alte țări. Soluțiile pe termen lung sunt prevenția în școli și centrele de detoxifiere. Semnezi și tu petiția prin care cerem măsuri pe termen lung pentru consumul de droguri? În felul acesta îți exprimi sprijinul pentru o abordare bazată pe dovezi. Dacă te alături, le putem arăta decidenților că există o voce colectivă care cere schimbare. Și avem mai multe șanse de câștig.

Ajutor în loc de pedepse,
Ana și echipa Declic


Surse:
[1] Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută / Prioritar este să salvăm tânăra generație, g4media[.]ro
[2] INTERVIU. Celebru cercetător în studiul drogurilor: „Mulți politicieni vor să existe consumatori, fiindcă ei sunt oamenii pe care îi pot ataca public pentru a obține voturi. Nu vor să scape de problemă în sine”, libertatea[.]ro