Blog 29 May 2023

Profesorii în grevă, marți

De o săptămână, profesorii sunt în grevă pentru că trăiesc, în cel mai propriu sens al expresiei, de pe-o zi pe alta.

Bani pentru salarii mai mari se pot găsi, e suficient să se taie pensiile speciale. Majorarea salariilor profesorilor cu 62 de procente ar impune un efort bugetar de 8 miliarde de lei anual. [1] Iar cheltuielile cu pensiile speciale se ridică la 12 miliarde de lei pe an. [2]

Dar politicienii nu vor să taie din pensiile speciale. Mai ales că ar însemna să taie și de la ei. Soluția e să coalizeze restul societății împotriva profesorilor. Dacă le iese planul, o să le fie ușor să spună un NU apăsat celor din învățământ. Și să nu se atingă de prețioasele lor pensii speciale.

Pe scurt, mesajul politicienilor către restul populației e simplu și e repetat de toți cei de la putere, de la premier, la președinte. Ne transmit că cererile profesorilor sunt imposibil de îndeplinit pentru că ar da peste cap bugetul și ar suferi restul oamenilor. Și ne mai repetă, pe toate căile, că greva face rău copiilor și părinților.

Ce uită politicienii să menționeze e că nici copiii, nici părinții și nici restul populației nu ar avea de suferit dacă greva s-ar încheia mâine. Și s-ar întâmpla asta dacă ar fi de acord să taie pensiile speciale și să dea bani mai mulți profesorilor.

Cred că e timpul să le transmitem celor de la putere un mesaj răspicat: nu ne conving cu mesajul lor de ură menit să ne dezbine. Suntem, în continuare, solidari cu profesorii.

Și cred că cel mai bun mod de a fi solidari e să ieșim, cât mai mulți, la protestul profesorilor de marți, 30 mai, la ora 12:00, din Piața Victoriei.

Indiferent dacă lucrezi în învățământ sau nu, mergi la protest dacă ești mâine în București. Și mai poți face un lucru. Dă click pe butonul de mai jos și invită cât mai mulți prieteni să iasă și ei în Piața Victoriei.

Dacă vom fi zeci de mii de oameni acolo, politicienii își vor da seama că tactica lor a eșuat, că nu au reușit să ne dezbine. Vor înțelege că restul populației e solidară cu profesorii și că trebuie să le asculte revendicările. Te implici și tu?

În ultimele zile, politicienii se înghesuie să apară la evenimente alături de elevi, prezentați ca victime ale grevei.

Ultima acrobație mediatică l-a avut în prim plan pe Președinte. Cu ocazia unui eveniment public, un cor de copii a fost chemat să-i cânte melodia… O lume minunată.

Îmi închipui cum strategii de imagine ai celor de la putere stau strânși în jurul unei mese. Aveau sarcina de a produce un eveniment la care Președintele să poată poza alături de elevi. Și le vine ideea să strângă o mână de copii pentru un moment „artistic” cu Președintele în centru. Țin minte că și eu am cântat aceeași melodie cuplului Ceaușescu, venit în vizită în orașul meu.

Ce idee penibilă! Nu e deloc „minunată” lumea în care profesorii acestor copii ies în stradă și povestesc presei că se împrumută pentru a pune o pâine pe masă, pentru a plăti chiria sau alte cheltuieli. Iar într-o astfel de lume, avem de suferit cu toții, inclusiv copiii.

Te revoltă și pe tine aceste strategii de a-i pune într-o lumină proastă pe profesori? Atunci mergi mâine, marți, la protest pentru a transmite politicienilor că ești solidar sau solidară cu revendicările greviștilor. Și nu uita să inviți și alți oameni la protest.

Cu solidaritate,
Antoniu și echipa Declic


Note:
[1] Edupedu[.]ro: Salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%, conform calculelor pe baza prevederilor din proiectul legii educației.
[2] Economedia[.]ro: Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor