Proiecție Declic pe clădirea Parlamentului: Ei cu pensii speciale, Noi cu poveri fiscale!
Comunitatea Declic a proiectat, marți seară, pe clădirea Parlamentului, mesajele:
Ei cu pensii speciale, noi cu poveri fiscale/
Pensie specială magistrat: 50.000 de lei / Pensie contribuabil: 1.125 de lei
Noi modificări fiscale: fără pensii speciale!
Mesajele sunt adresate parlamentarilor care discută și votează noua lege a pensiilor speciale, care distruge complet reforma pensiilor.
Acțiunea are loc în cadrul campaniei Tăiați pensiile speciale, căreia s-au alăturat deja peste 175.000 de semnatari. Proiecția este realizată din donațiile membrilor Declic.
Prin acest demers, Comunitatea Declic atrage atenția că noul proiect propus de Guvernul Ciolacu și votat în Senat anulează reforma pensiilor speciale pentru judecători și procurori.
Printre modificările care distrug reforma se numără:
- Judecătorii și procurorii se pot pensiona în continuare începând cu vârsta de 47 de ani și 4 luni. Vârsta de pensionare crește gradual cu doar 4 luni în fiecare an. Astfel, de abia peste 39 de ani magistrații se vor pensiona de la vârsta de 60 de ani.
- Pensia pentru magistrați va fi calculată ca medie a veniturilor din ultimele 48 de luni, incluzând sporurile. Asta înseamnă că nu va fi respectat principiul contributivității și vor primi, în continuare, pensii de lux.
- Pensiile magistraților nu vor putea depăși salariul din ultima lună. Asta înseamnă că, dacă în ultima lună magistrații primesc sporuri de lux, și pensiile vor fi pe măsură.
- Pensiile speciale pentru judecători și procurori, inclusiv pensiile de urmaș, se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare pentru judecătorii sau procurorii în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Acest tip de indexări nu se regăsește la nicio altă categorie de pensii din sistemul public.
Parlamentarii se ascund în spatele deciziei CCR pentru a distruge reforma pensiilor speciale pentru judecători și procurori. Amendamentul conform căruia magistrații vor ieși la pensie la 60 de ani doar din anul 2062, adică peste 39 de ani, ne arată că PNL și PSD au bătut palma cu sistemul judiciar pentru menținerea privilegiilor de lux. Asta, în vreme ce polițiștii și militarii trebuie să se pensioneze la 60 de ani din anul 2030, iar vârsta de pensionare pentru ei crește până la 65 de ani.
Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic „Tăiați pensiile speciale”Drept urmare, Comunitatea Declic cere o reformă reală a sistemului de pensii, care să elimine privilegiile nejustificate. În acest moment, finanțarea celor aproximativ 190.000 de pensionari speciali costă statul român aproximativ 0.85% din PIB, o sumă ce reprezintă aproape jumătate din bugetul Educației.
Petiția semnată de peste 175.000 de oameni care cer tăierea pensiilor speciale poate fi citită și semnată aici: Tăiați pensiile speciale!