Stire 6 December 2021

Protest‌ ‌la‌ ‌Parlament ‌pentru‌ ‌legea‌ ‌anti-viol:‌ ‌sculptură‌ ‌a‌ ‌unui‌ ‌copil‌ ‌abuzat,‌ ‌amplasată‌ ‌în‌ ‌văzul‌ ‌aleșilor‌

Zeci de membri Declic au protestat, luni, în fața Parlamentului, și au cerut o lege anti-viol care să prevadă că actul sexual al unui adult cu un copil sub 16 ani să fie considerat viol.

Membrii Comunității Declic au adus în fața Parlamentului o sculptură înaltă de doi metri, cu imaginea unui copil abuzat sexual. Sculptura fetiței speriate, care strânge la piept o jucărie, iar pe picioarele ei urcă mâinile agresorilor, a fost afișată în fața Parlamentului mai bine de o oră.

Mesajul ,,Salvați-mă” a fost inscripționat pe soclu, în speranța că politicienii îl vor vedea și vor înțelege cât de necesară este o lege care să prevadă că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este viol.

Am organizat acțiunea astăzi, de Sfântul Nicolae, pentru că e ziua în care toți copiii ar trebui să se bucure și să se simtă ocrotiți. Din păcate, legea din România eșuează îngrozitor. La fiecare 6 ore, un copil este agresat sexual. De cele mai multe ori, abuzatorii scapă nepedepsiți, pentru că sunt polițiști, procurori, judecători care consideră că un copil de 11 sau 12 ani își poate da acordul pentru actul sexual. E strigător la cer.

Denisa Soare, coordonatorul campaniei

După protest, membrii Declic au depus la Parlament petiția semnată de peste 71.800 de cetățeni, prin care le cer parlamentarilor o lege care să protejeze copiii.

Conținutul petiției poate fi consultat aici, iar aici poate fi consultată campania pe site-ul declic.ro

Este datoria parlamentarilor să adopte o lege clară care să prevadă ca, sub 16 ani, orice act sexual al unui adult cu un minor trebuie considerat viol. Vom face presiuni până când România va avea o astfel de lege, așa cum au alte țări europene.

Denisa Soare, campaigner Declic

În ultimii 6 ani, din cele 18.500 de sesizări cu copiii abuzați, 12.600 de cazuri au fost închise de anchetatori. Din 788 de agresori sexuali anchetați în ultimul an, doar 3 au ajuns la închisoare.