Stire 6 March 2020

Protest cu masca de gaz la Ministerul Mediului

Zeci de membri Declic au protestat, miercuri, în fața Ministerului Mediului, pentru măsuri urgente împotriva poluării. Fie că au purtat masca de gaz pe față sau pancarte cu mesaje către autorități, oamenii au vrut să atragă atenția asupra faptului că aerul pe care îl respiră le pune în pericol sănătatea.

După eveniment, reprezentanții Declic i-au înmânat ministrului Mediului, Costel Alexe, cele peste 14 000 de semnături și petiția ”Aer pentru viață”. Prin această campanie, Declic solicită modernizarea Sistemului Național de Monitorizare a Calității Aerului și raportări în timp real, atât către Agenția Europeană de Mediu, cât și către cetățeni. 

Ministrul Costel Alexe a prezentat Declic un plan de măsuri conform căruia va modifica aplicația Ministerului, astfel încât să trimită notificări către populație atunci când gradul de poluare este mărit. 

De asemenea, ministrul a comunicat că specialiștii lucrează la realizarea unei prognoze pe 3 zile privind calitatea aerului, similară celei meteo, și că Ministerul Mediului va avea propria rețea de senzori de măsurare a gradului de poluare. 

În același context, ministrul Mediului a promis că România va avea 15 noi stații de monitorizare a calității aerului, până la finalul lunii septembrie, și alte 16 până anul viitor.

” Planul Ministerului Mediului pare eficient, însă așteptăm să devină realitate. Vom urmări ca aceste promisiuni să fie transformate în fapte. Autoritățile nu mai pot să își paseze responsabilitatea în timp ce, zilnic, conform statisticilor, 50 de români mor din cauza poluării”,  a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Petiția Declic poate fi accesată aici: https://stiri.declic.ro/aer-viata