Stire 3 August 2022

Protest cu pastilă uriașă de „Raportin Forte”

Comunitatea Declic a protestat marți, 2 august, la Ministerul Sănătății și a cerut, din nou, raportarea eficientă a infecțiilor intraspitalicești folosind o pastilă numită „Raportin Forte”.

Membrii Declic sunt nemulțumiți de faptul că noul Comitet pentru Prevenția și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, anunțat de Ministerul Sănătății, nu se ocupă concret de realizarea unui sistem funcțional de raportare a infecțiilor nosocomiale.

Fără o monitorizare eficientă, nu vom ști dacă eventualele măsuri de prevenție chiar funcționează. Faptul că ministrul Rafila a anunțat că înființează un comitet după ce noi i-am cerut o audiență, pare o încercare de a se ocupa de subiect doar de ochii lumii: România nu raportează infecțiile din spitale și bolnavii pleacă acasă cu mai multe boli decât au venit în spital.

Anduța Karetsou, coordonatorul campaniei „Raportați infecțiile intraspitalicești!”

Membrii Declic au adus oficialilor din minister și o pastilă uriașă, denumită simbolic Raportin Forte, drept tratament pentru ignorarea subraportării nosocomialelor. Mesajele pentru ministru au fost „Rafila, ți-am adus pastila”, „Raportaţi, raportaţi, nu mai ignoraţi!”, „Fără nosocomiale, transparenţă în spitale!”, „Vrem spital să ne tratăm, nu vrem să ne infectăm”.

După protest, reprezentanții Declic au mers în audiență la Minister, unde au transmis ministrului Rafila petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești” și o pastilă de Raportin Forte în miniatură, umplută cu mesaje ale susținătorilor campaniei. Discuția a avut loc cu Delia Popescu, consilier secretar de stat, căreia Declic i-a solicitat detalii despre planurile ministerului privind raportarea infecțiilor.

Nu am primit un răspuns concret, ci doar promisiuni. În cadrul audienței ni s-a spus că se discută despre colectarea și raportarea digitală a nosocomialelor folosind platforma RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile). Dar că platforma ar avea nevoie de investiții și ministerul nu știe care ar fi sursele de finanțare, cine se va ocupa de coordonarea proiectului sau când ar putea fi gata.

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Este al patrulea protest organizat de Comunitatea Declic pe tema subraportării infecțiilor nosocomiale și al patrulea ministru care primește petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești”. În ultimii 5 ani au fost 7 miniștri la Sănătate și au existat zero studii pentru măsurarea nosocomialelor.

Peste 24.000 de cetățeni au semnat petiția și 162 de membri Declic au donat pentru producerea pastilei uriașe și a recuzitei de protest.

Conținutul petiției poate fi consultat urmând acest link.