Stire 10 November 2022

Protest la Palatul Victoria, în timpul ședinței de Guvern

Comunitatea Declic a protestat, pe 9 noiembrie, la Palatul Victoria, chiar în timpul ședinței de Guvern, pentru creșterea salariului minim pe economie. Membrii Declic au cerut Executivului să renunțe la proiectul de creștere infimă a salariului minim, din 2023, și să aplice în loc, de îndată, directiva europeană pentru salarii minime decente. Astfel, salariul minim ar crește în raport cu valoarea coșului minim de consum, adică 3.275 de lei.

Guvernanții dau din nou dovadă de un cinism greu de înțeles. Marea lor creștere anunțată pentru 2023 nu este de nici măcar 10 lei pe zi! I-am invitat astăzi – și o să tot insistăm – pe liderii coaliției să iasă public și să explice unui om care muncește de dimineață până seara, pe salariul minim, de ce îi refuză dreptul la un trai decent? Aplicați directiva europeană, corelați salariul minim cu valoarea coșului de consum și nu mai aruncați firimituri unor oameni care se spetesc muncind.

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Protestul Declic a scos în evidență discrepanța între realitatea îmbuibată a politicienilor și sărăcia de pe mesele românilor cu salarii minime.

I-am pus la masă pe „Nicolae Ciucă”, pe „Marcel Ciolacu” și pe „Marius Budăi”. Ce au făcut ei? Exact așa cum fac în ședințele de Guvern, când decid soarta românilor muncitori: au aruncat cu firimituri în batjocură.

Anduța Karetsou, pe tema protestului organizat de Declic în fața Guvernului

Nu vă fofilați, Directiva respectați”, „Fără sărăcie”, „Justiție socială”, „Facturile sunt tot mai sus, Pe venit praful s-a pus” au fost scandările membrilor Declic care i-au chemat în stradă, pentru explicații, pe ministrul Muncii și pe premier.

Protestul din Piața Victoriei este parte dintr-o campanie Declic susținută de peste 63.000 de cetățeni care au semnat petiția prin care cer Guvernului majorarea salariului minim la nivel european. Conținutul petiției poate fi consultat aici, iar activitatea din întreaga campanie poate fi urmărită urmând acest link.