Blog 21 March 2023

Protest împotriva lui Gheorghe Burnei

Nu putem sta deoparte să privim cum un criminal în halat alb își pregătește întoarcerea triumfală. Este vorba despre Gheorghe Burnei, chirurgul care a făcut experimente pe copii și a scăpat nepedepsit pentru că i s-au prescris faptele. Colegiul Medicilor n-are nicio reacție, de aceea este nevoie de noi, cei care credem în dreptate.

Joi, 23 martie, ora 14:00, organizăm un protest la Colegiul Medicilor. Le cerem să-i interzică lui Gheorghe Burnei să profeseze. Este nevoie de tine acolo pentru ca acțiunea să fie de impact. Nu îl putem lăsa să se întoarcă în spital, doar pentru că i s-au prescris faptele. Mă bazez pe tine?

Colegiul Medicilor doarme în papuci, în timp ce Gheorghe Burnei, un chirurg cercetat pentru omor din culpă și vătămare corporală, își pregătește revenirea în forță.

La începutul lunii, Gheorghe Burnei a fost la o conferință internațională, organizată de Universitatea Apollonia din Iași. A prezidat chiar panelul Repere în medicina avansată [1].

Probabil că la eveniment nu s-a spus nimic despre condamnarea sa cu suspendare pentru luare de mită. Sau că a făcut experimente pe copii, care s-au terminat cu moartea sau vătămări foarte grave pentru pacienți.

Un copil de 8 ani a murit pe masa sa de operație după o „intervenție în premieră mondială”. Unui alt copil i-a fost distrusă viața după ce chirurgul i-a făcut o intervenție cu un implant neomologat. Sute de plângeri au fost depuse de familiile celor care au avut de suferit din cauza tratamentelor de malpraxis ale medicului.

Această situație este absolut revoltătoare. Fără nicio reacție din partea Colegiului, alte familii vor fi expuse la tragedii.

Pe 30 martie, lui Gheorghe Burnei îi expiră interdicția de a profesa, stabilită printr-o hotărâre judecătorească. Dacă noi, cetățenii, nu intervenim, Burnei se va întoarce în spital și va distruge alte destine.

Și chirurgul dă semne că se pregătește de mult pentru acest nou start. Anul trecut a cerut instanței să-l lase să opereze [2], deși avea interdicție.

Pentru că pericolul este iminent, îți cer ajutorul pentru a face un protest de impact. E nevoie de fiecare dintre noi la Colegiul Medicilor, joi, 23 martie, ora 14:00. Avem nevoie să arătăm că suntem uniți în dorința noastră de a-l opri pe Burnei să profeseze din nou. Colegiul Medicilor este singura instituție care mai poate acum să-i interzică să profeseze. Alte decizii date de instanțe pentru procese în civil ar dura ani.

Să-ți explic cum va decurge protestul. Un actor în costum de măcelar mânjit cu cerneală roșie, îl va reprezenta pe Gheorghe Burnei. Acesta va avea un bisturiu din polistiren, confecționat de un artist. Vom afișa un banner cu mesajul Burnei nu trebuie lăsat să profeseze!

Pentru ca presiunea publică să fie mai mare, facem protestul în aceeași zi în care chirurgul va fi audiat de Colegiul Medicilor București. Eu, personal, mă voi asigura că această informație ajunge la jurnaliști.

Vom chema la protest toți jurnaliștii cu care suntem în contact. Și, pentru a ne asigura că știrea va fi preluată, vom trimite un comunicat de presă la scurt timp după acțiune. Ocazie cu care vom insista din nou că Burnei nu trebuie lăsat să profeseze, pentru că este un pericol pentru pacienți.

Avem nevoie de tine joi la Colegiu pentru a face această acțiune cât mai eficientă. Și pentru a-i convinge pe membrii Colegiului să ia o decizie în favoarea pacienților care au nevoie de tratament medical profesionist.

Am fixat protestul la ora 14:00 pentru că atunci sunt cele mai mari șanse să îi găsim la birou pe medicii din Consiliu. Până la această oră vor fi terminat treaba pe care o aveau în spitale. Chiar și jumătate de oră dacă vii este suficient, pentru a transmite un mesaj de impact. Crezi că ai putea să-ți iei pauza de prânz la 14:00 și să vii la protest?

Memoria noastră nu se prescrie,
Ana și echipa Declic

PS: Voi cere audiență la Colegiul Medicilor pentru a le înmâna petiția pe care ai semnat-o și tu. Altfel va fi dialogul meu cu Colegiul când le voi spune că sunt membri Declic afară care se așteaptă să vin cu un răspuns care să repare nedreptatea. Te rog să vii la protest cu mine, ca să ne asigurăm că Burnei nu va mai opera în spital.


Note:
[1] univapollonia[.]ro/wp-content/uploads/2023/02/12-Repere-in-medicina-avansata-1.pdf, p. 49
[2] controversatul-medic-ortoped-gheorghe-burnei-vrea-2170774.html