Protest la Ministerul Economiei: „Decât să distrugeți, mai bine reciclați!”
Comunitatea Declic a dus, la Ministerul Economiei, un morman uriaș de electronice și electrocasnice scoase din uz, în semn de protest. Membrii Comunității cer ministrului Ștefan-Radu Oprea să respingă, în numele României, Regulamentul European care ar permite mineritul în arii protejate și relocarea forțată a localnicilor din zonele exploatabile. Protestul scoate în evidență faptul că în componența produselor electronice uzate se află exact acele metale valoroase care ar putea fi obținute prin reciclare, nu doar prin exploatări miniere nocive pentru mediu.
Regulamentul privind Materiile Prime Critice (CRMA) este un proiect de lege care permite industriei miniere să urgenteze deschiderea unor noi exploatări de suprafață, în Uniunea Europeană.
Din 14 tone de electronice scoase din uz se obține o tonă de cupru. Pentru a extrage o tonă de cupru prin minerit, trebuie excavate 80.000 de tone de pământ. Dacă mărim capacitățile de reciclare, nu o mai fie nevoie să extragem cupru, de exemplu de la Rovina din Munții Apuseni (1). Ies pe profit natura, cei ce locuiesc în zonă, noi toți. Pierd doar magnații din industria minieră.
Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic
Declic i-a cerut ministrului Oprea, printr-o petiție semnată de peste 11.000 de cetățeni, să respingă, în numele României, acest proiect ce urmează să intre la vot în Parlamentul European la început de decembrie.
Protestul Declic de la Ministerul Economiei
Regulamentul este similar cu legea specială pentru Roșia Montană, lege respinsă în 2013 în țara noastră. Dacă trece în forma aflată în dezbatere, va face posibilă excavarea pe scară largă în zone naturale protejate și exproprierea localnicilor care se opun.
Prezentând mineritul ca o „soluție pentru climă”, CRMA slăbește legile de mediu și prevede aprobări rapide prin reducerea perioadelor de consultare publică și scurtarea timpului acordat cetățenilor pentru a-și apăra drepturile în instanță.
Iar pentru a putea impune asemenea abuzuri la nivelul legislației europene, lobby-ul industriei miniere prezintă această inițiativă ca fiind una „verde”.
A fost stabilită, în colaborare cu oficialii europeni, o listă de 34 de materiale aparent esențiale. Lista include litiul, cobaltul și cuprul. 16 dintre aceste materiale au fost etichetate ca fiind „strategice“ pentru că ar fi necesare “tranziției verzi” către o economie mai puțin poluantă. De exemplu, pentru producerea de mașini electrice.
Multe dintre aceste materii prime ar putea fi obținute prin reciclare. De exemplu, în prezent, 44% din cuprul folosit în UE provine din reciclare. Dar noul regulament propune un minim de doar 10% pentru metale reciclate! Sunt anulate astfel eforturile comunitare de a duce economia UE în direcția refolosiri materiilor prime și reciclării.
Noul regulament ar urma să fie votat de liderii politici de la Ministerul Economiei, din toate statele membre, de europarlamentari și oficialii europeni până la sfârșitul anului. Prin votul său, România poate bloca proiectul de Regulament.
Petiția Declic împotriva Regulamentului european care ar permite mineritul de suprafață poate fi semnată aici.