Stire 7 October 2021

Protest, la Min. Muncii: am dus Ralucăi Turcan un coș de cumpărături și o petiție semnată de 35 de mii de români

Comunitatea Declic a înșirat, joi, 7 Octombrie, 30 de coșuri de cumpărături, pe trotuarul din fața Ministerului Muncii, într-un protest cu mesaj pentru ministrul Muncii: Raluca Turcan, te provocăm să trăiești cu salariul minim!

Membrii Declic au demonstrat astfel că salariul minim de 1524 lei este insuficient pentru cumpărăturile de bază ale unui adult.

În urma acestui protest, reprezentanții Declic au avut o întrevedere cu Raluca Turcan, căreia i-au înmânat petiția „Cerem salariul minim european!”, semnată de peste 35.000 de cetățeni. Aceștia cer corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum, conform legii 174/2020.

Din ce ne-a spus ministrul Muncii, înțelegem că de abia anul viitor am putea avea o formulă de calcul care ar ține cont și de coșul minim de consum. Nu credem până ce nu se va întâmpla. Dacă pentru anul 2022 ar fi fost luat în calcul și coșul, creșterea nu ar fi fost de doar 138 de lei net. Sperăm ca atât viitorul premier cât și ministrul Muncii să nu se mai joace într-un mod atât de cinic cu dreptul românilor la un trai decent.

Anduța Karetsou, coordonatorul campaniei Declic

Alături de membrii Declic care au participat la protest în fața Ministerului Muncii s-a aflat și Victoria Stoiciu, expert în politici sociale.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent a devenit parte integrantă și anexă în legea 174/2020, care spune un lucru foarte simplu: coșul minim de consum pentru un trai decent este elementul principal de fundamentare a salariului minim. Deci avem o lege în acest sens, care spune foarte clar că nu poate majora salariul minim fără să se uite la acest coș.

Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România

Salariul minim net în România a fost stabilit la 1524 lei de la 1 ianuarie 2022, printr-o formulă ce încalcă legea. Dacă formula nu va fi corectată, 1,3 milioane de angajați pe salariul minim vor fi condamnați la sărăcie pe termen nedefinit.

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste 880 000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Semnează și tu petiția „Cerem salariul minim european!”.