Blog 2 June 2020

Protest online împotriva Secției Speciale

Comunitatea Declic îi solicită ministrului Justiţiei, printr-un protest online, să reia dezbaterea asupra proiectului de lege pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, blocat de 4 luni la Ministerul Justiţiei.

Comunitatea Declic a organizat, joi, un altfel de protest, în online: peste 300 de membri i-au scris, simultan, ministrului Cătălin Predoiu mesaje pe pagina de Facebook şi i-au cerut să desfiinţeze urgent Secţia Specială.

“Am ales această formă de protest pentru a fi vizibili, dar şi pentru a respecta măsurile impuse în timpul Stării de Alertă, când nu sunt posibile proteste în stradă. Important este ca mesajul nostru să ajungă la destinatar şi cred că domnul ministru Cătălin Predoiu a văzut sutele de mesaje scrise de membrii Declic. Aşteptăm acum şi răspunsul la solicitarea noastră”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

“Nu mai putem să aşteptăm după promisiuni deşarte. PNL a susţinut că va desfiinţa Secţia Specială imediat ce va ajunge la guvernare. Toată vehemenţa liberalilor s-a temperat odată cu venirea la putere. Ministrul Justiţiei a întocmit un proiect de lege, motivând că nu poate închide Secţia peste noapte, prin ordonanţă de urgenţă. Iar proiectul zace într-un sertar de la începutul anului. În acest timp, posibile fapte de corupţie pe care magistraţii le-ar fi săvârşit nu sunt investigate, pentru că Secţia, deşi există, are prea puţini procurori pentru a funcţiona eficient”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Reprezentanţii Declic au solicitat un punct de vedere oficial de la Ministerul Justiţiei, care a comunicat faptul că proiectul de lege este “în curs de elaborare şi analiză”. 

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost aspru criticată de instituţiile europene, iar GRECO a cerut desfiinţarea ei. Prin urmare, orice demers în acest sens este legitim şi trebuie întreprins cât mai repede.

Peste 18.400 de membri Declic au semnat petiţia prin care cer desfiinţarea Secţiei Speciale. Petiţia poate fi accesată şi semnată aici.