Blog 19 May 2021

Protestul la Ministerul Mediului a scos în stradă animalele din păduri și ministrul din birou

Protestul inițiat de Comunitatea Declic, desfășurat în data de 19 mai 2021, la Ministerul Mediului, s-a soldat cu înmânarea a peste 50 de mii de semnături ministrului Mediului și cu o nouă promisiune din partea acestuia, făcută chiar din mijlocul protestatarilor:

„Sistemele de alerte satelitare și de monitorizare video solicitate de petițiile Declic vor exista și vor fi finanțate prin PNRR. Susțin sută la sută demersul Declic.”

ministrul Tanczos Barna

Activiști de mediu, susținuți chiar de animalele pădurii, au cerut autorităților sisteme moderne de monitorizare a pădurilor. În ciuda declarației ministrului, Comunitatea Declic atrage atenția asupra faptului că autoritățile nu sunt la prima promisiune de acest gen:

„Nu este prima dată când plecăm de la Ministerul Mediului cu tolba plină de promisiuni. Dar este încurajator faptul că ceea ce am cerut Guvernului acum 4 luni a fost luat în considerare. Aceste sisteme de pază vor fi finanțate prin PNRR. Nu pot să nu mă întreb, însă, cât va dura până când banii vor veni și sistemele de monitorizare pe care le cerem vor deveni realitate. Și, mai ales, câtă pădure se va fura până atunci”

Antoniu Bumb, coordonatorul campaniilor Declic pe domeniu Păduri

,,Păziți pădurea cu tehnologia mileniului III” și ”Sunt homeless, mi-au tăiat pădurea” au scandat activiștii îmbrăcați în animale sălbatice, la protestul Comunității Declic de la Ministerul Mediului.

Peste 21 de milioane de metri cubi de lemn sunt scoase ilegal din păduri în fiecare an, arată date făcute publice de Ministerul Mediului. Monitorizarea video și satelitară ar putea reduce substanțial aceste ilegalități.

„Dacă s-ar apela la tehnologiile menționate în petițiile noastre, am ști, practic, de fiecare modificare a coronamentului arborilor în zone în care nu sunt emise autorizații de exploatare. Iar autoritățile ar putea interveni imediat. Mai mult, cu ajutorul monitorizării video la ieșirea din zonele forestiere, am putea vedea camioanele care scot lemn din păduri. Urmărind aceste imagini, autoritățile sau orice alt cetățean ar putea verifica, cu ajutorul Inspectorului Pădurii, dacă transporturile sunt sau nu legale.”

Antoniu Bumb, coordonatorul campaniilor Declic pe domeniu Păduri

De altfel, în fața protestatarilor prezenți la Ministerul Mediului, Tanczos Barna a declarat și că alertele satelitare și sistemul video de monitorizare vor avea componente publice care vor fi accesibile publicului larg.

Cele două petiții înmânate astăzi ministrului Mediului însumează peste 50.000 de semnături.

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, aproximativ 900,000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Află mai multe aici despre cele două petiții Declic: „Cerem sistem de monitorizare video a transporturilor de lemn, accesibil publicului larg” și „Cerem Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale”.