Blog 13 October 2021

Provocarea

Săptămâna trecută am fost la Ministerul Muncii și i-am lansat Ralucăi Turcan provocarea vieții ei: să trăiască și ea cu salariul minim și să simtă pe propria piele cum este. Așa am vrut să tragem un semnal de alarmă, că din salariul minim nu se poate trăi, ci abia se supraviețuiește.

După întâlnirea cu Raluca Turcan, am înțeles că suntem mult mai aproape de câștigarea campaniei decât credeam. Citește în continuare, ca să afli cum am protestat și ce-am vorbit cu ministrul despre salariul minim.

Anduța a ajuns la Ministerul Muncii chiar când colega ei, Olga, aranja 30 de coșuri de cumpărături în fața clădirii. Am vrut să le arătăm tuturor ce necesități poți acoperi, zi de zi, timp de o lună, dintr-un salariu minim de de 1524 de lei.

Imaginea dezolantă cu coșurile mai mult goale din fața ministerului nu o vom uita prea curând. După chirie și utilități, nu mai rămân bani nici măcar pentru hrană suficientă. Darămite pentru haine, încălțăminte, produse de îngrijire personală sau de uz casnic, transport, TV, internet, medicamente sau cărți. De vreo vacanță sau de pus bani deoparte, nici atât.

În timp ce discutam cu jurnaliștii prezenți și ne pregăteam de transmisia live, un jandarm s-a apropiat discret de Anduța și i-a spus că Raluca Turcan ne așteaptă la discuții. I-a răspuns că vom merge după ce transmitem public mesajul nostru și încheiem acțiunea planificată.

A intrat în minister cu unul dintre coșuri și cu bannerul inscripționat cu „Raluca Turcan, te provocăm să trăiești cu salariul minim!”. În sala de ședințe a așezat coșul aproape gol pe masă și a desfășurat bannerul, astfel încât ministrul să le aibă permanent în fața ochilor.

I-a spus direct Ralucăi Turcan că nu suntem acolo doar ca să-i adresez provocarea de a trăi cu 1524 de lei pe lună. Ci și pentru a-i cere să respecte legea, care spune că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent este elementul principal de fundamentare a salariului minim.

Raluca Turcan a mărturisit că, dacă nu ar fi fost în politică, ar fi protestat și ea alături de noi. Că este ministrul cel mai pro-creștere a salariului minim de până acum. Dar și că, tot în calitate de ministru, are niște constrângeri în negocierile dintre guvern, sindicate și patronate.

Ne-a surprins, totuși, sinceritatea cu care ministrul ne-a dat de înțeles că vocea patronatelor cântărește în negocieri mai mult decât dreptul angajaților la un trai decent.

Ministrul ne-a mai spus că anul viitor va lucra la o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, predictibilă până în anul 2024 și că va încerca să țină cont și de coș.

Din păcate, încercarea nu e o promisiune și nici nu suntem naivi să credem că patronatele vor sta cu mâinile în sân. Și numeroși angajatori vor face tot posibilul să mențină salariul minim la un nivel cât mai jos, punând presiune pe decidenții politici.

În campania pentru creșterea salariului minim nu ne vom lupta doar cu guvernanții, ci și cu forța de constrângere a patronatelor. Pentru ca intenția Ralucăi Turcan să se transforme în fapte, va trebui să ne opunem și intereselor marilor angajatori.

Aceștia vor profit și muncă ieftină, nu le pasă atât de mult cum trăiesc salariații. Dacă am sta deoparte, 1,3 milioane de angajați pe salariul minim vor continua să fie plătiți mizerabil și condamnați la sărăcie cruntă.

Patronatele au deja un loc de cinste la masa negocierilor, au bani și puterea de a-i influența pe guvernanți. Noi, membrii Comunității Declic, suntem simpli cetățeni, care milităm pentru o societate mai dreaptă.

Resursele noastre sunt limitate și doar datorită donațiilor din partea membrilor Declic ne putem desfășura activitatea. Donațiile ne ajută să întreținem platforma IT prin care trimitem mesaje în masă autorităților în momentele cheie, să organizăm proteste sau să promovăm în media petițiile și acțiunile noastre.

Din donațiile strânse pe această campanie până acum, am putut promova petiția în online, aceasta ajungând la peste 50.000 de semnături. Am folosit platforma electronică și mii dintre noi i-am scris Ralucăi Turcan să coreleze salariul minim cu valoarea coșului de consum. Am acoperit o parte din cheltuielile pentru protestul de la Ministerul Muncii, pentru coșuri, conținutul lor, bannere și fotograful profesionist.

Avem planuri ambițioase în lupta pentru creșterea salariului minim și ne bazăm pe donații recurente. Doar împreună cu membrii Declic vom reuși să punem presiune pe guvernanți, până ce vor crește salariul minim la un nivel decent.


Dacă nu ai făcut-o deja, semnează și tu petiția „Cerem salariul minim european!” sau donează pentru a putea continua campania aici.