Actiune 20 April 2021

Puși pe distrugere la Agenția Națională pentru Ariile Naturale Protejate

Suntem în alertă!🔥 La vârful instituției responsabile de parcurile naționale și rezervațiile României tocmai a fost numită o persoană fără competențe în domeniul protecției mediului. Mai mult, ea este strâns legată de afaceri ce pot fi profitabile doar ca urmare a distrugerii naturii. Cerem prim-ministrului Florin Cîţu să o revoce pe Andra Pleșa din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate. Semnezi și tu?


Probabil ai văzut, acum două luni, cum în urma scandalului numirilor politice de la Apele Române, premierul s-a poziționat foarte ferm împotriva nepotismului și conflictului de interese în instituțiile statului. La momentul respectiv, o persoană fusese angajată, pe pile, pe post de inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Dar doamna respectivă nu știa care este malul stâng sau drept al unui râu. Din cauza incompetenței ei, într-o situație de urgență, ar fi putut muri oameni. Presiunea publică a funcționat atunci și femeia și-a dat demisia din funcție.

În acest mandat oprim nepotismul, oprim conflictele de interese, dar nu le putem face peste noapte” declara Florin Cîțu la acea vreme. Cu toate acestea, la scurt timp, a semnat ordinul de numire a Andrei Pleșa ca Vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu rang de subsecretar de stat.

Prin numirea Andrei Pleșa, ariile naturale protejate din întreaga Românie au intrat într-un mare pericol. Mama Andrei Pleșa este partenera de viață a lui Marcel Vela, fost ministru de Interne PNL și ambii sunt implicați în afaceri cu hidrocentrale pe râuri de munte.[1]

Proiectul în care este implicată mama Andrei Pleșa urmărește construcția a patru microhidrocentrale dăunătoare mediului în aria protejată Natura 2000 Munții Țarcu. Dar afacerea are nevoie de avizul ce poate fi acordat, la momentul potrivit, chiar de către fiică.

Odată emis un astfel de aviz, va mai putea fi anulat doar în instanță. Așa că a împiedica emiterea lui este cea mai bună soluție pentru râurile de munte. De asta cerem să fie revocată de urgență Andra Pleșa din funcție și numirea unui alt vicepreședinte, competent și fără legături suspecte. Sau, și mai bine, punerea în funcție să fie ca urmare a unui concurs.

Așa că, aici intervii tu, este nevoie de tine și de alți membri Declic. Este nevoie să fim cât mai mulți semnatari ai acestei petiții, pentru a-l convinge pe premier să semneze revocarea Andrei Pleșa. Nu există un număr prestabilit de semnatari care să impresioneze un reprezentant al autorității, dar șansele să fim ascultați cresc cu cât suntem mai mulți.

Îmi vine acum în minte exemplul petiției „Teodor Meleșcanu – DEMISIA!”, din 2019, în urma căreia ministrul de externe a fost remaniat de către Viorica Dăncilă. Petiția strânsese peste 100 000 de semnături și presiunea publică a funcționat!

Acum ar fi nevoie de cel puțin 20 000 de semnături, pentru a putea pune cu încredere mâna pe telefon și a-i transmite lui Florin Cîțu că un număr impresionant de cetățeni îi cerem revocarea Andrei Pleșa din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate. Așa că, semnezi și tu petiția pentru stoparea nepotismului și a conflictelor de interese din instituțiile statului?


Deja au trecut 10 zile de când Andra Pleșa a fost numită în conducerea ANANP. Putem strânge minimum 20 000 de semnături chiar azi. Cu cât mai repede petiția ajunge în atenția lui Florin Cîțu, cu atât cresc șansele ca situl Natura 2000 Munții Țarcu să iasă de sub pericolul distrugerii, prin construirea de hidrocentrale. Semnează și tu, aici.


[1] newsmaker[.]ro: De ce vrea Marcel Vela să își impună fiica vitregă la Agenția pentru Arii Protejate: partenera fostului ministru de Interne are afaceri în Energie / firma unde e acționară se judecă cu statul ca să facă microhidrocentrale pe râurile de munte