Blog 25 April 2024

Rafila, vândut industriei farmaceutice

Ar fi de-a dreptul strigător la cer ca Alexandru Rafila să mai rămână șef la Sănătate, după ce investigațiile Hotnews au scos la iveală conflicte de interese evidente. Acest ministru al Sănătății, vândut industriei farmaceutice, este un pericol major pentru pacienți, ale căror interese sunt grav neglijate. Semnează petiția și cere-i premierului Ciolacu să-l demită pe Rafila.

Ministrul Rafila a demonstrat, în mod repetat, un dispreț total față de nevoile pacienților. Deja de un an, el amână fără nicio scuză plauzibilă normele pentru Planul național de combatere a cancerului, așteptat de mii de bolnavi.

Cu un cinism revoltător, a sabotat inaugurarea spitalului pentru copiii cu cancer, construit din donații private, de Dăruiește Viață.

A încercat să slăbească legislația pentru îngrijirea marilor arși și a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR, destinați construirii de noi spitale.

Însă, niciun euro care să-i îngroașe buzunarele halatului nu pare să fi fost neglijat. Investigațiile realizate de Hotnews dezvăluie că ONG-ul condus de Rafila primește sute de mii de euro de la companii farmaceutice mari, cum ar fi Astra Zeneca sau Sanofi.

Banii nu sunt transferați direct, ca acest conflict de interese să nu bată la ochi. Ei ajung în conturile asociației lui Rafila prin intermediul unei scheme suspecte de sponsorizare. Aceasta implică o firmă de organizare evenimente și persoane apropiate lui Rafila, inclusiv un consilier personal și un fost director de spital SRI. [1] [2]

În schimbul banilor donați, companiile farmaceutice primesc aprobări pentru comercializarea medicamentelor și dispozitivelor medicale de la o instituție subordonată direct ministrului. Asta pune în pericol accesul nostru, al cetățenilor, la medicamente și echipamente selectate în mod corect.

Aceste conflicte de interese îl fac pe Rafila incompatibil cu rolul de ministru al Sănătății. Un ministru care are legături atât de strânse cu industria farmaceutică prezintă un risc major pentru integritatea deciziilor care afectează sănătatea publică și trebuie îndepărtat din funcție.

Însă, știm cu toții că Rafila nu va pleca de bunăvoie. De asta, este esențial ca prim-ministrul să-l silească să plece, pentru a restabili integritatea la vârful Sănătății.

Avem nevoie de un ministru al pacienților, nu al corporațiilor farmaceutice. Un ministru care să garanteze o administrare imparțială și eficientă a investițiilor majore ce ar trebui făcute în Sănătate, în viitorul imediat.

Demiterea lui Rafila nu este doar necesară, este obligatorie pentru sănătatea publică.

Noi, cetățenii, avem de ales: fie continuăm să acceptăm un șef la Sănătate indolent, ineficient și cu grave probleme de integritate, fie ne mobilizăm și cerem, insistent, să fie înlocuit. Este nevoie de o implicare puternică pentru a reuși această schimbare. Primul pas: să avem o petiție semnată de cât mai mulți.

Semnezi și tu chiar acum, pentru a face loc integrității și competenței la conducerea Ministerului Sănătății? Fiecare semnătură contează. Fiecare zi cu Rafila la Sănătate costă vieți.

Pentru integritate în Sănătate,
Anduța și echipa Declic

Note:
[1] HotNews, 2 aprilie 2024: INVESTIGAȚIE Misterul sponsorizărilor de la industria farma pentru Societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila. Pe site apar 6 companii farma drept sponsori. Rafila spune că nu există
[2] HotNews, 24 aprilie 2024: INVESTIGAȚIE Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI