Blog 25 August 2023

Rămâi interzis în pădure

Suntem pe punctul să ne fie interzis să ne plimbăm prin pădure. Noul proiect de Cod Silvic conține un articol toxic care permite proprietarilor să îngrădească accesul publicului larg în pădurile pe care le dețin. Asta înseamnă peste jumătate dintre pădurile României! Semnează acum petiția prin care le spunem politicienilor că vrem acces liber în păduri, că o plimbare la umbra copacilor nu poate deveni infracțiune.

Verile sunt tot mai fierbinți. Nimic nu e mai plăcut decât să lași asfaltul încins al orașului și să mergi la o plimbare în pădure. Să te răcorești în apele reci ale unui pârâiaș ce-și face loc printre copaci, să bei apă de izvor.

Dar ce te faci dacă la intrarea în pădurea prin care te plimbi de obicei vezi semnul din imaginea de mai sus?

Dacă decizi să continui, devii infractor.Semne precum cel din imagine pot apărea, din toamnă, în cazul a peste jumătate dintre pădurile României. Noul proiect de Cod Silvic le-ar permite celor ce dețin păduri să interzică pur și simplu accesul publicului larg pe proprietatea lor.

Și o vor face. În primul rând pentru ca jurnaliștii și activiștii de mediu să nu mai poată investiga la fața locului tăierile lor ilegale și să le raporteze publicului și autorităților. Iar victimele colaterale ale acestui articol de lege vor fi milioane de români care iubesc pădurea.

Noi rămânem fără dreptul de a ne bucura de păduri, iar mafia lemnului poate să pună la pământ sute de mii de copaci fără ca cineva să mai tragă semnale de alarmă. Fără ca cei ce se plimbă prin pădure, ca până acum, să alerteze autoritățile sau presa că în pădure a apărut o tăiere mai mult ca sigur ilegală.

Pierde toată lumea, mai puțin cei care se îmbogățesc din lemnul românesc tăiat ilegal.

Sunt convins că putem opri nebunia aceasta, mai ales că la anul politicienii ne așteaptă la urne. Dacă suntem sute de mii, cei din guvern nu au cum să ne ignore. Sunt sute de mii de voturi pe care le vor pierde.

Dar mai întâi trebuie să ne strângem sute de mii. Trebuie să facem asta înainte ca textul Codului SIlvic să intre în Parlament, la începutul sesiunii parlamentare de toamnă. Textul pe care-l vor dezbate parlamentarii trebuie să nu conțină nicio referire la interzicerea accesului în păduri.

Semnează acum petiția apoi trimite-o spre cât mai mulți oameni. Altfel, în curând vom fi toți infractori pentru că ne plimbăm pe jos sau cu bicicleta prin pădure. Iar cei ce se „plimbă” cu drujba și taie ilegal copaci vor rămâne “negustori cinstiți”.

Nu voi rămâne interzis,
Antoniu și echipa Declic


P.S. Săptămâna aceasta am participat la dezbaterea publică de la ministerul Mediului pe marginea noului proiect de Cod Silvic. Cele mai multe organizații de mediu prezente au cerut ministrului Mircea Fechet să ne asigure că acest articol toxic va fi scos din proiectul noului Cod Silvic. Timp de 3 ore, nu a dat nici cel mai mic semn că va face asta. O va face însă dacă suntem sute de mii. Este un politician tânăr, nu își poate permite să fie asociat cu semnul de „interzis” la intrarea în pădure. Semnează petiția!