Stire 10 January 2019

Raport anual Declic 2018


M-am gândit mai multe zile înainte să scriu aceste rânduri dacă să fiu optimist sau mai degrabă realist. Ca să nu spun pesimist. Știu că unii dintre noi se mobilizează deosebit de eficient atunci când sunt puși înaintea unui mesaj mai degrabă negativ. Dar acestă mică strategie îi demoralizează pe ceilalți, cei care s-au săturat de veștile rele și vor să vadă partea mai plină a paharului. Și exact așa a fost anul ce se încheie. „Una caldă” urmată de „una rece”. Uitându-mă și mai înapoi, acum în anul Centenarului, am realizat că de fapt toată istoria noastră a fost cu suișuri și coborâșuri.

 

Acum mai bine de 100 de ani, ne-am câștigat independența, dar mai apoi am pierdut din teritorii. S-a înfăptuit Marea Unire, dar actorii ei principali au sfârșit în închisorile comuniste. Am ieșit din dictatură și ne-am rătăcit în tranziție. Am intrat în NATO și UE, dar au emigrat aproape un sfert dintre compatrioții noștri. Ne-am bucurat că se vorbește despre dosarul Revoluției din 1989, dar tot nu vedem pe nimeni după gratii.

 

La fel și în anul ce se încheie: una bună, alta rea. Mai multe schimbări toxice ale codurilor penale nu s-au transformat în legislație validă, dar se vorbește tot mai mult despre grațierea faptelor de corupție. Preluăm președinția UE, dar nu trece o săptămână fără ca un membru al Guvernului să nu ajungă la știri cu o gafă majoră.

 

Iar atunci când mă gândesc la Declic, am în egală măsură motive de îngrijorare și motive de a fi mândru. Deși suntem doar 2% din populația României cei ce luăm parte la apelurile Declic, punem subiecte pe agenda publică și influențăm decizii ale autorităților.


Deși doar 2% dintre membrii Declic au sprijinit printr-o donație de peste 1 leu activitățile organizației, am reușit să strângem peste 70% din suma necesară funcționării organizației. Deși am fost gazați de jandarmerie, deși am văzut și în acest an cum banii publici sunt risipiți, totuși suficient de mulți dintre noi nu și-au pierdut speranța.

 

Dacă toate motivele de îngrijorare au venit de la cei aflați la putere, ei bine, motivele de optimism ne-au venit de la membrii Declic. În acest raport veți găsi tot ce am reușit să realizăm împreună. Și, permiteți-mi să recunosc, este impresionant.

 

Nu avem niciun motiv întemeiat să credem că cei de la putere se vor schimba brusc în conducători responsabili. Noi suntem cei ce îi vor obliga să se schimbe sau îi vom înlocui cu unii care știu să ne asculte. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fim uniți, eficienți și sprinteni în a acționa.

 

2019 este un an marcat de alegeri, de termene limită în mai multe dosare de corupție, de numeroase alte crize și oportunități. Dacă vom avea motive de îngrijorare sau de optimism, de noi depinde.

Sunt convins că împreună putem realiza chiar și mai mult în 2019. Iar dacă vrem ca la anul, pe vremea aceasta, să fim mai mult optimiști decât pesimiști, atunci fiecare dintre noi trebuie să facă un pic mai mult decât în anul ce a trecut.

 

Tudor Brădățan
Director executiv Declic