Stire 17 July 2018

Lansare raport ”Jaful pădurilor din România”

UPDATE: 

UPDATE: 

Raportul EIA poate fi accesate și online, în engleză și română.

Pentru a accesa versiunea în engleză, apasă aici.

Pentru a accesa versiunea în română, apasă aici.

——

Declic vă invită, marți, 17 iulie, ora 11.00 la Hotel Ramada Park, Sala Meridian, la conferința de presă prin care este lansat raportul ”Jaful pădurilor din România”.

După 18 luni de investigații în pădurile, depozitele și fabricile de lemn din România, investigatorii  Environmental Investigation Agency (EIA) dezvăluie cum sunt tăiate ilegal zeci de hectare de păduri, iar sute de metri cubi de lemn ajung zilnic la export. Populația României este direct afectată de aceste defrișări. 

În cadrul conferinței veți afla cine se află în spatele acestor defrișări masive și cum reușesc firmele să păcălească autoritățile, dar și unde ajunge lemnul românesc.

Raportul, însoțit de fotografii și de filmări, dovezi clare ale dezastrului din pădurile virgine și parcurile naționale, va fi prezentat de David Gehl, investigator EIA, care vine special din Statele Unite ale Americii. În același timp, raportul este lansat și în SUA.

Investigatorul american David Gehl va dezvălui cum a decurs ancheta în România, cum au fost urmărite camioanele și monitorizate apoi luni în șir. David Gehl a monitorizat împreună cu EIA tăierile ilegale din țara noastră încă din 2014. În 2017, O investigație realizată în Parcul Național Rodna arată dovezi clare privind tăieri ilegale de lemn, legate de Holzindustrie Schweighofer.

Parcurile naționale din România sunt printre cele mai importante din Europa, dar se află în pericol din cauza tăierilor ilegale. Aceste tăieri pot arăta legal în hârtii, dar ce se întâmplă în realitate pe teren este cauzează un impact major asupra biodiversității și a capacității pădurii de a se regenera. David Gehl, Eurasia Program Coordinator, EIA 

Investigația precedentă, din 2015, a zguduit sectorul forestier și a stat la baza inspecțiilor efectute de oficialii români la gaterele companiei Schweighofer și la furnizorii acesteia, adunând probe care au condus la declanșarea unei anchete DIICOT. În 2017, tot în urma unei campanii EIA și Declic, Schweighofer și-a pierdut certificarea FSC. Compania a anunțat o serie de modificări la politicile sale de aprovizionare și și-a redus achizițiile de material lemnos din România de la 2,3 milioane metri cubi în 2013 la 1,2 milioane metri cubi în 2017. În 2016, Guvernul României a lansat un sistem public de monitorizare online a transporturilor de material lemnos, site-ul inspectorulpadurii.ro, stabilind un nou precedent pentru transparență.

Am pregătit o serie de recomandări pentru a stopa tăierile din parcurile naționale, pentru că milioane de locuitori sunt afectați de acestea. Vă vom prezenta harta dezastrelor și de ce este pusă în pericol populația. 

Vă rugăm să confirmați prezența la startrecplay@gmail.com

Pentru confirmări și alte informații,

Raluca Veștemeanu

Senior Campaigner Declic

Tel  0752/362658

Adresă Hotel Ramada Park: Bulevardul Poligrafiei nr. 3-5, Sector 1, București.