Blog 26 October 2018

RAPORT către ONU: 10 august—Dovezi ale violențelor, abuzurilor și încălcării drepturilor omului de către Jandarmerie

Autor: Marius Stan

Autor: Marius Stan

Director de cercetare,  Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor—Universitatea din București.

Descarcă raportul întreg aici

Download the report in english here

Acest raport explică principalele cauze care au dus la escaladarea tensiunii dintre societatea civilă și actuala guvernare din România, produce dovezi privind abuzurile și încălcările flagrante ale drepturilor omului într-o țară membră UE și NATO, și documentează operațiunile și tentativele de manipulare a opiniei publice și de mușamalizare a evenimentelor care s-au soldat cu peste 400 de victime în noaptea de 10 august, la București.

Raportul reprezintă și un implicit semnal de alarmă în privința folosirii unor gaze și substanțe lacrimogene împotriva populațiilor civile și pașnice.

Manifestația diasporei din data de 10 August 2018 a fost anunțată cu câteva luni înainte, mai ales prin rețelele sociale. Pe 23 iulie, Primăria Municipiului București, controlată de social-democrați prin primarul Gabriela Firea, a refuzat să elibereze autorizația pentru acest miting. Miile de români care trăiesc în afară doreau să se alăture protestelor celor din țară împotriva stilului cleptocratic și autoritar al guvernării PSD. Unii dintre ei își petreceau vacanța în România, alții veneau special pentru acest eveniment îndelung așteptat.

Raportul conține următoarele elemente de structură:

  • Evaluare generală a contextului și condițiilor în care s-a desfășurat protestul de pe 10 august din București.
  • Cronologie succintă a evenimentelor petrecute la București pe 10 august.
  • Evaluare a consecințelor violențelor Jandarmeriei de pe 10 august (medicale, politice, penale).
  • Analiză a categoriilor de participanți.
  • Analiză a tipurilor de răspuns public la o situație de criză (autorități vs. societate civilă).
  • Concluzii.
  • Anexă (mărturiile cetățenilor agresați, bătuți și gazați de către Jandarmerie pe 10 august)

Considerăm că materialele prezentate în acest Raport, fotografii și fișiere video, declarațiile victimelor (vezi și Anexa1) precum și explicarea contextului în care au survenit violențele de pe 10 august din București reprezintă tot atâtea argumente pentru o condamnare răspicată și inechivocă a unui guvern și a unui partid care acționează împotriva propriilor cetățeni.

Privim ONU ca pe un organism parțial și independent care poate determina autoritățile de la București să finalizeze ancheta, să-și asume responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului la manifestările de protest din România și să dea publicității un raport complet și exact privind condițiile în care au fost asigurate ordinea și liniștea publică în data de 10 august. Într-un context marcat de puternice presiuni politice și de tentativa de a mușamaliza evenimentele care au dus la rănirea și vătămarea a peste 400 de persoane, devine absolut urgentă aflarea adevărului și tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili. Considerăm că numai astfel poate fi restabilită încrederea socială (social trust) în instituțiile statului și în mecanismele sale de justiție.

Pe baza acestui Raport și a altor investigații complementare, solicităm Organizației Națiunilor Unite, prin vocea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, să condamne violențele forțelor de ordine din data de 10 august 2018.

Descarcă raportul întreg aici

Download the report in english here

Credit foto: Inquam Photos – George Călin, Liviu Florin Albei, Adrian Neagoe, Octav Ganea, Adel Haddad, Albert Grosescu, Ștefan Sandu

Acest raport a fost realizat cu susținerea financiară
a 541 membri ai Comunității Declic.