Blog 19 November 2019

Reciclare: vrem spot de interes public

Majoritatea cetățenilor nu știu că trebuie să sorteze deșeurile acasă. Hai să schimbăm asta!

Doamna Nina e tare simpatică. Locuiește la etajul 2. Udă plantele de pe scara blocului și are grijă de căței și pisici. Face plăcinte cu dovleac când o vizitează nepoții. Îi plac serialele de la TV. Când e acasă, televizorul stă deschis mai mereu.

Doamna Nina este bine intenționată. De curând, copiii au întrebat-o dacă la ea în bloc se reciclează. Dar ea nu știe ce înseamnă asta. Nimeni nu i-a explicat. 

Doamna Nina ar putea fi mătușa sau cunoștința fiecăruia dintre noi. Dar este și modul meu de a-ți spune că avem o problemă. În România, majoritate a oamenilor nu știu să colecteze separat gunoiul. Nici că e obligația lor să o facă, nici cum, nici ce se întâmplă dacă nu sortează deșeurile. 

Dacă Ministerul Mediului ar face o campanie de interes public, difuzată la toate posturile de radio și tv, marea majoritate a cetățenilor ar afla că au obligația să-și sorteze gunoiul. Dar pentru ca ministerul să facă, cetățenii trebuie să ceară. 

Semnează chiar acum petiția prin care îi cerem Ministerului Mediului să-și facă datoria și să-i informeze pe cetățeni, printr-o campanie de interes public, care să fie difuzată la radio și tv. Mai avem la dispoziție doar o lună pentru a schimba părerea românilor despre reciclare [1].

Pentru cei mai mulți, televizorul sau radioul sunt încă principalele medii de informare. Pentru a crește gradul de reciclare, este nevoie ca cetățenii să fie expuși în mod repetat la mesaje despre colectarea separată a deșeurilor.

La fel cum mulți dintre noi știm pe de rost fraza „Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”, ar trebui să știm și că galben este pentru plastic/metalalbastru este pentru hârtie/carton și verde e pentru sticlă.

Dacă vom auzi de multe ori că trebuie să colectăm separat, vom învăța că e obligația noastră să o facem.

De aceea, îi cerem Ministerului Mediului să producă un spot de interes public despre reciclare. Mai apoi, tot ministerul va trebui să-l propună Consiliului Național al Audio-Vizualului, pentru ca spotul să fie difuzat în regim de interes public peste tot la TV și radio.

Dacă vom fi expuși în mod repetat la un mesaj de genul „Refuzul de a colecta gunoiul separat dăunează grav sănătății cetățenilor și mediului înconjurător”, ne va veni natural să sortăm deșeurile.

Hai să facem din reciclare un subiect de interes public, difuzat obsesiv la TV și radio.

Note:

[1] Prin Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008, impusă începând cu 2020.