Redirecționezi 3,5% fără bătai de cap
Dacă încă nu te-ai gândit ce vrei să faci cu cei 3,5%, ai putea să-i redirecționezi către Declic. Marele plus este că, de anul acesta, a devenit mult mai simplu. Nu mai trebuie să te duci la ANAF, să pierzi timp pe drum și la coadă, ca să depui personal formularul. Doar completezi online un formular și asta e tot. După ce apeși butonul de mai jos, se deschide o pagină unde introduci datele tale. Apoi apeși „semnează formular” și gata. Fără bătăi de cap, cei 3,5% vor ajunge la Declic. Ai timp să-l completezi până pe 24 mai.
Ce ai spune dacă de mâine te-ar duce la muncă o mașină Tesla X? Are uși „aripi de șoim”, care se deschid vertical, ca mașina lui James Bond. Chiar mai high-tech, mult peste ce are agentul 007. E full-electric, în interior miroase a piele și reclama spune că inserțiile de lemn sunt foarte plăcute la atingere. Are peste 560 de cai putere și atinge suta de kilometri în 3,9 secunde.
E o fantezie pentru aproape oricine. Dar una pe care Victor Ponta a văzut-o realizată pentru el însuși, din bani publici. În 2020 și 2021, partidul politic Pro România a cheltuit bani din subvenții publice ca să cumpere trei mașini de lux: o Tesla X de peste 133.000 de euro și încă alte două pentru membrii de partid mai nepretențioși: un Mercedes și o Skoda. În total, partidul a cheltuit din bani publici 350.000 de euro pe mașini [1].
Victor Ponta nu e primul care face asta. Cât tu stăteai în trafic în 2018, Liviu Dragnea folosea subvențiile PSD ca să închirieze avioane private [2].
Așa stă treaba în mai toate partidele. Au o lăcomie pentru opulență, pe care o satisfac cu sârguință din bani publici. Adică din banii pe care îi plătim cu toții și care ajung la ei sub formă de subvenții generoase, pe care statul le dă partidelor politice.
Totuși, o singură dată pe an, statul îți permite să decizi ce se întâmplă cu 3,5% din impozitul tău pe venit. Poți să lași banii celor de la Finanțe, să-i cheltuie politicieni ca Victor Ponta pe te miri ce, sau îi redirecționezi spre un ONG.
Noi, echipa Declic, suntem transparenți cu donațiile primite. Și foarte atenți pe ce dăm fiecare leu. Cheltuielile mari le facem după ce ne consultăm cu membrii comunității. Reușim să fim critici cu oricine pentru că acest mod de finanțare ne asigură independența. Din donații am reușit să acoperim cheltuielile juridice pentru plângerea penală la DNA, pe numele fostului premier Florin Cîțu.
Tot din donații am putut plăti analiza cercetătorilor de la InfoClima. I-am pus-o la dispoziție ministrului Energiei pentru a-i arăta de ce energia verde ar scădea, în timp, prețul facturilor.
Prin susținerea financiară a membrilor am putut produce o instalație cu plămâni. Am montat-o în București, Cluj și Brașov ca să vadă și autoritățile cât de poluat este aerul pe care îl respirăm.
Ce ți-am enumerat sunt doar câteva moduri prin care am transformat donațiile în acțiuni concrete. Ce am reușit noi, împreună, nu e la fel de extravagant ca o mașină care dă din aripi. Dar cu siguranță e mai util pentru bunul mers al societății.
Dacă încă nu te-ai gândit ce vrei să faci cu cei 3,5%, ai putea să-i redirecționezi către Declic. Marele plus este că, de anul acesta, a devenit mult mai simplu. Nu mai trebuie să te duci la ANAF, să pierzi timp pe drum și la coadă, ca să depui personal formularul. Doar completezi online un formular și asta e tot. După ce apeși butonul de mai jos, se deschide o pagină unde introduci datele tale. Apoi apeși „semnează formular” și gata. Fără bătăi de cap, cei 3,5% vor ajunge la Declic. Ai timp să-l completezi până pe 24 mai. Dar eu te-aș ruga să-ți iei 5 minute și să faci asta chiar acum. Mai târziu poate vei uita.
Îți mulțumim că ne ești alături,
Ana și echipa Declic
PS: Victor Ponta nu s-a plimbat prea mult cu Tesla. Un executor judecătoresc a obligat partidul să vândă mașina și alte bunuri ca să acopere datoriile acumulate în campaniile electorale. Pro România a folosit în campanie geci de 2 milioane de dolari. Apoi nu le-a mai plătit și nici nu le-a declarat la AEP [3]. Pentru ca furnizorul să-și recupereze banii, partidul a fost dat în judecată. De asta, Victor Ponta s-a angajat pe el însuși consilier juridic la PRO România să se ocupe de proces. De unde crezi că își încasează salariul lunar de 3.000 de euro net [4] să rezolve problema partidului, pe care tot partidul a provocat-o? Din subvenții publice. Dacă nu te-ai hotărât ce să faci cu cei 3,5% din impozit, ai timp până pe 24 mai. E foarte simplu să ajuți. Doar intri aici și completezi cu datele tale. Îți mulțumim!
Note:
[1] Expert Forum, Secretele subvețiilor politice, Policy brief EFOR #123, 9 august 2021
[2] romania[.]europalibera[.]org, PSD-Dragnea a închiriat avioane private pentru deplasările în Israel și Elveția
[3] romania[.]europalibera[.]org, Partidul lui Ponta a cumpărat Tesla X de 133.000 de euro din bani publici. Creditorii vor executare silită
[4] romania[.]europalibera[.]org, Partidul lui Ponta a pierdut procesul gecilor fără factură. Nota de plată: 1 milion de euro