Victorie 29 June 2023

Reformă a pensii speciale – am câștigat

Îmi e atât de greu să îți scriu acest mesaj. În sfârșit, avem o reformă a pensiilor speciale. Chiar dacă nu e forma perfectă, e un pas spre renunțarea la privilegiile de lux. Iar eu stau și mă uit la cele 107 pagini din documentul de lucru al campaniei și mă întreb despre ce să povestesc mai întâi, ca să simți și tu, la fel ca mine, mândria acestei reușite.

Magistrații se vor pensiona, din acest an, începând cu vârsta de 50 de ani (care crește treptat până la 60 de ani) și vor primi pensie specială doar dacă au între 20 și 25 de ani de vechime în această funcție. Asta înseamnă că nu vom mai vedea avocați care, după 5 ani de magistratură, primesc pensii speciale. De asemenea, nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul.

Treptat, vor crește perioada de calcul a pensiei și vârsta de pensionare pentru toate categoriile de speciali. Iar noi trebuie să rămânem vigilenți, ca să ne asigurăm că această lege se va aplica în următorii ani.

Îți spun drept, am spart gheața și sunt convinsă că toată mobilizarea noastră constantă din ultimii 3 ani e parte a reușitei.

A fost un efort uriaș făcut de membrii Declic, în cadrul uneia dintre cele mai mari petiții ale Comunității. Suntem peste 174.000 de semnatari ai petiției, cam cât pensionarii speciali din această țară.

Și am reușit să punem presiune pe politicieni în toate momentele cheie, în care păreau că renunță la reformă. Iar faptul că cei din Comisia Europeană nu au cedat la negocieri e și datorită rezistenței cetățenilor, care au dovedit că își doresc această reformă.

Poate crezi că ne grăbim cu victoria, înainte ca legile să treacă de Curtea Constituțională. Însă după 3 ani de tactici și lupte intense, un astfel de moment trebuie sărbătorit. Iar efortul celor 174.000 de membri, apreciat. Pentru că legea a trecut de Parlament, într-o formă agreată cu Comisia Europeană și Banca Mondială.

Mai departe,ne vom menține vigilența până la o decizie a CCR.

Dar acum vreau să vorbim despre tot ce am făcut în ultimii 3 ani. E un efort colosal și susținut al membrilor Declic. Poate cel mai mare de până acum. Am început această petiție în pandemie. Când nimeni nici nu visa la o reformă a pensiilor de lux, am inițiat petiția. Și a fost semnată într-un timp record de zeci de mii de oameni.

Apoi, am trimis peste 5.000 de măști cu mesajul Tăiați pensiile speciale, nu pădurile! către membri din toată țara. Chiar zilele trecute, una dintre voluntarele Declic îmi povestea cum, în timp ce avea masca pe față, a fost felicitată de o vânzătoare dintr-un magazin.

Am continuat cu un protest pe pârtie, acolo unde politicienii se relaxează. Televiziunile au preluat imaginile, zeci de schiori ne-au fotografiat. Așa, subiectul a crescut și mai mult în societate.

Dacă noi nu am fi adus subiectul pe agendă și nu am fi fost atât de mulți cei implicați, probabil azi nici nu se discuta despre reformă. Dar presiunea cetățenilor a făcut ca tăierea pensiilor speciale să fie inclusă în reforma PNRR.

Apoi, a venit la conducerea Guvernului un pensionar special. Așa că am arătat întregii lumi ce bine câștigă premierul pensionar, Nicolae Ciucă. La câteva zile de la montarea panourilor cu pensia de lux a lui Ciucă, ele au fost tăiate de primarii liberali din zonă. Au încercat să ne cenzureze, dar nu le-a ieșit. Mesajul a ajuns la sute de mii de oameni pe internet și a fost preluat de toată presa.

În timpul acesta, am informat Comisia Europeană despre petiția și demersul nostru. Era important ca la Bruxelles să se știe ce vor cetățenii, pentru că negocierile dintre Guvernul României și comisie erau dure.

Și, cum anul trecea și proiectul nu mai apărea, am pus de un protest în decembrie. Ne-am adunat în Piața Victoriei, într-o zi geroasă, și am făcut coadă la Guvern, ca să depunem petiția noastră. Zeci dintre noi am îndurat frigul. După acțiune, m-a sunat un secretar de stat din Ministerul Muncii, să îmi spună că vor debloca proiectul când termină negocierile cu Comisia Europeană.

Dar proiectul PNL-PSD-UDMR a fost de mântuială. Așa că noi ne-am mobilizat iar și am ridicat un mesaj uriaș, cu ajutorul membrilor și membrelor Declic, în Piața Victoriei. Sute de cetățeni au participat la protest și au cerut, în aceeași voce, tăierea pensiilor speciale. Energia acelei zile îmi va rămâne mereu în suflet. De mult nu am mai văzut atâția oameni la un loc, cu același scop: eliminarea inechităților.

Când proiectul de lege a ajuns în Parlament, am fost la Senat cu petiția. Iar colega mea, Roxana, a reprezentat Declic în Camera Deputaților, acolo unde PSD-istul Adrian Solomon nu a vrut inițial să îi dea cuvântul. Dar Roxana a insistat și a susținut vocea a peste 170.000 de semnatari ai petiției, în fața senatorilor.

În vreme ce noi le țineam piept politicienilor în Parlament, zeci de mii dintre membri și membre le umpleau căsuțele de mail cu mesaje Tăiați pensiile speciale.

A urmat proiecția de pe Parlament, pentru politicieni: Nu vă e rușine? Ați uitat ce ați promis! Tăiați pe bune pensiile speciale!

Nu am fi reușit mai nimic din cele de mai sus fără donațiile a peste 7.000 de membri Declic, care au contribuit la aceste acțiuni. Nu am fi fost vizibili, dacă sute dintre noi nu ar fi participat la proteste. Sau nu ar fi lipit mii de stickere prin toată țara.

Toate acestea sunt realizările celor 174.000 de semnatari ai petiției. Fără puterea semnatarilor, vocea Declic ar fi fost lipsită de forță. Or, o astfel de mobilizare nu poate fi uitată. Și nici oprită.

Urmează o nouă etapă: CCR. Iar, mai apoi, să fim cu ochii pe ei că vor respecta legea și vor reforma în practică pensiile speciale. Ca să ținem focul viu, vom apela și la rezervele din donațiile lunare.

În astfel de situații, nu e timp de apeluri prin care să strângem bani pentru tactici.

Cu optimism,
Cătălina și echipa Declic


PS: Poate că acest email te surprinde, având în vedere că legea reformei pensiilor speciale nu a fost încă validată de Curtea Constituțională. Noi vom continua presiunea și vom fi în alertă, însă e important să marcăm această victorie și să ne bucurăm după anii de muncă împreună. Pentru că, dacă ne uităm în urmă, acum 3 ani nici nu era vreo șansă ca pensiile speciale să fie cu adevărat reformate. Iar presiunea Comunității Declic a funcționat. Rămâi alături de noi în campaniile pentru o societate echitabilă.