Reforma pensiilor speciale

Mai avem o singură șansă ca pensiile speciale să dispară cu adevărat: modificarea legii la Camera Deputaților. Altfel, pierdem banii europeni din PNRR, așa cum a plănuit Guvernul. Ca vocea noastră să conteze, ajută-ne să strângem 200.000 de semnături la petiția prin care cerem tăierea pensiilor speciale. Vom duce semnăturile în Parlament, să punem presiune pe politicieni. Deja 150.000 de cetățeni au semnat petiția. Alătură-te și tu.
În România, există șapte categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale. Este vorba despre magistrați, diplomați, funcționari parlamentari, aviatori, personalul Curții de Conturi, personalul din instanțe și militari.
Cea mai mare problemă în legătură cu aceste privilegii este legată de vârsta de pensionare, uneori chiar și la 45 de ani, și de suma încasată. Acești tineri pensionari primesc, de multe ori, pensii mai mari decât salariul. Și, pentru că sunt încă în putere, se reangajează. Unii tot la stat. Așa ajung să încaseze bani de 2 ori.
E chiar cazul premierului Nicolae Ciucă. El are 43.000 de euro pensie specială pe an, în timp ce încasează și salariul de premier. Azi am citit că a eliminat din proiectul austerității prevederea care interzicea cumulul pensiei cu salariul.
Or, când un pensionar trăiește cu 700 de lei pe lună, iar altul cu 70.000 de lei, atunci trebuie să cerem eliminarea acestor inechități strigătoare. De aceea, te rog să semnezi și tu petiția.
Guvernul a făcut un proiect de lege, care a trecut de Senat. Actualul proiect pentru eliminarea pensiilor speciale prevede câteva măsuri care ar reduce din inechități. Una ar fi interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. Dar nu și a cumulului pensiei speciale cu salariul.
Dar nu e suficient. Acum, când trebuie să îndeplinim un obiectiv din PNRR, avem șansa la o reformă reală a sistemului de pensii, care să înlăture privilegiile și să asigure o distribuție echitabilă a fondurilor.
Dar politicienii noștri nu vor să îi supere pe speciali, în ciuda faptului că România riscă să piardă fondurile europene dacă nu ia măsuri în privința pensiilor de lux.
Trebuie să luăm noi taurul de coarne. Să ne strângem într-un număr cât mai mare și să le spunem că nu vom accepta o lege de formă. Vrem o reformă reală. Dar, ca să contăm, trebuie să fim mulți. Acum suntem 150.000 de semnatari. Dacă ne strângem 200.000, vom fi mai mulți decât pensionarii speciali.
Iar eu voi putea să merg în comisiile reunite de la Camera Deputaților să le spun parlamentarilor că am strâns 50.000 de semnături în mai puțin de o lună. Cuvântul nostru va cântări atunci mai greu. Vor înțelege că mobilizarea e masivă. Și vor simți că, dacă își trădează cetățenii, s-ar putea să îi coste alegerile. Iar la anul sunt toate alegerile: locale, parlamentare, prezidențiale, europarlamentare.
Or noi, dacă reușim să continuăm mobilizarea, îi vom determina să taie pensiile speciale înghițind în sec. Măcar de frica votului, cea mai bună armă a cetățeanului.
Pune-ți și tu semnătura pe această petiție prin care cerem tăierea pensiilor de lux. Durează doar câteva secunde, dar semnătura ta poate fi diferența între o campanie pierdută și una câștigată.
Pentru echitate socială,
Cătălina și echipa Declic
PS: În acest an, în care avem bani puțini la buget și majoritatea categoriilor sociale au fost afectate de creșterea prețurilor, pensiile speciale reprezintă o batjocură la adresa cetățenilor. Pensiile nu au fost mărite, salariile bugetarilor au fost plafonate, dar pensiile speciale au crescut odată cu salariul minim și sunt în continuare plătite la zi. Semnează și tu petiția pentru tăierea acestor privilegii de lux.