Victorie 15 December 2020

Remediul împotriva nepăsării

Prima dată când am auzit despre o strategie de vaccinare împotriva Coronavirus a fost în septembrie. Am citit în presă că SUA își face planuri pentru imunizarea împotriva COVID-19. Ne-am mirat pentru că, la noi în țară, Ministerul Sănătății nu a zis nimic de vreo strategie de vaccinare. Iar despre vaccinuri a spus doar că vor veni la începutul lui 2021.

Tot atunci, ne-au atras atenția doi experți în sănătate care au spus că sistemul medical nu are condițiile de transport și depozitare. Unul dintre vaccinuri trebuia păstrat la -70 de grade Celsius.

Cel mai negru gând era ca vaccinul să fie aprobat, să ajungă în România și să fie irosit pentru că s-a stricat pe drum. La fel de revoltător ni se părea ca acesta să fie dat mai întâi celor cu relații și pile și abia după persoanelor în vârstă și bolnavilor cronic.

De aceea, n-am stat foarte mult pe gânduri și am lansat o petiție. Le-am cerut Ministerului Sănătății și Guvernului să facă o strategie de vaccinare împotriva Coronavirus. Să se asigure că temerile noastre nu vor deveni realitate.

Ne-am întristat când am văzut cât de puțini sunt interesați de subiect. Dar era un cerc vicios. Nu aveau cum să fie interesați de subiect dacă nimeni nu vorbea despre vaccin. Iar asta a îngreunat foarte mult strângerea de semnături.

Semnatarii petiției știau că un număr mare de semnături crește șansele ca Ministerul Sănătății să facă un plan de vaccinare în interesul cetățeanului. De aceea, s-au implicat imediat ce le-am cerut să doneze. Prin donațiile lor, am putut să investim 1.200 de lei pe reclame care au rulat pe Facebook. Așa, 2.400 de oameni s-au alăturat campaniei și au semnat petiția.

Cât am lucrat la campanie, am văzut membri Declic răbdători, care au contracarat acuzații la adresa vaccinului prin explicații foarte bine argumentate, pe care le-au postat în comentarii pe Facebook. Atitudinea lor ne-a inspirat.

La câteva zile după ce am trimis petiția la minister, ministrul Nelu Tătaru a declarat că strategia de vaccinare împotriva Coronavirus este în lucru. De atunci, declarațiile despre strategie au început să se înmulțească.

Dar nimeni nu dădea detalii. Am încercat să le aflăm de la un secretar de stat, de la purtătoarea de cuvânt, de la ministrul Sănătății, de la directoarea de achiziții din minister, de la centrala ministerului și de la operatoarea tel-verde COVID-19. Nimeni nu știa nimic sau nu răspundea la telefon. Parcă eram în Secretostan.

Purtătoarea de cuvânt Oana Grigore ne-a dat impresia unui personaj autentic din Secretostan. De la ea am aflat că o petiție este „un mod de comunicare unilateral” și că nu trebuie să ne așteptăm la un răspuns din partea ministerului. Dacă răspunsul n-ar fi fost tragic, ar fi fost comic.

În continuare strategia de vaccinare era necunoscută pentru cei mai mulți. Probabil de asta își permitea ministerul Sănătății să nu răspundă zile în șir la telefon. Așa că am schimbat macazul.

Ca să aducem subiectul la lumină, am făcut un clip. Acțiunea se petrece pe strada Covidului nr. 19, unde centrele de vaccinare sunt ascunse și oamenii sunt rău-intenționați, din cauză că nu există o strategie clară de vaccinare și cu toții suferă de secretomanie.

Comunitatea a dat din nou dovadă de o mobilizare frumoasă. Ne-a reamintit că te poți baza pe oamenii grozavi din comunitatea Declic. Am strâns 9.000 de lei în câteva zile. Așa am plătit facturile către scenarist, actori, cameraman și am plasat reclamă pe Facebook. Clipul a fost vizionat de peste 65.000 de ori și a ajuns la 184.000 de persoane.

E surprinzător câte moduri de a ajuta există. Proprietarul magazinului unde am filmat clipul pentru promovarea campaniei știa despre efortul nostru. Deși a fost prima dată când vorbeam, a fost înțelegător și ne-a lăsat să tragem toate cadrele de care am avut nevoie. Gestul lui a fost ca apa caldă la robinet, după săptămâni în care a curs doar rece. Pe astfel de oameni e clădită Comunitatea Declic și asta o face atât de frumoasă.

Strategia a fost adoptată în 3 decembrie, într-o ședință CSAT, după o amânare. A fost prezentată publicului, după încă o amânare, pe 4 decembrie. Bănuim că au tras de timp ca anunțul să fie cât mai aproape de alegerile din 6 decembrie.

Deși a fost greu, Comunitatea Declic a avut o reușită muncită. Cei de prin instituții nu se vor vaccina înaintea persoanelor vârstnice și a bolnavilor cronic. Ordinea este:

  • personal din domeniul sănătății și social,
  • adulți peste 65 de ani și bolnavi cronic,
  • personal din instituțiile statului și sectoare economice esențiale,
  • populația generală.

În strategie sunt prevăzute 900 de centre de vaccinare și se menționează modul de distribuție pentru vaccinuri cu temperatură de păstrare de -70 de grade celsius, precum și pentru alte tipuri de vaccin.

Însă nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Dacă cetățenii obișnuiți nu vor accepta vaccinul, efortul organizării campaniei de vaccinare a fost inutil. La fel va fi și vaccinul.

Circa 11 milioane de români trebuie să se vaccineze, pentru a atinge pragul de imunizare de 70%, și a învinge virusul. Este ținta pe care și-au propus-o autoritățile în campania de imunizare. Ne temem că dacă nu vor reuși să-i convingă pe oameni să se vaccineze, nu vom trece prea curând de pandemie.

Sincer, ne facem griji că nu vom atinge pragul. Ne amintim mesajele numeroase pe care le-am primit. De la persoane care pur și simplu erau scandalizate că vor fi obligate să se vaccineze. Nu e vina lor că nu le-a explicat nimeni că vaccinul va fi doar pentru cei care vor să-l facă.

Când ne uităm în urmă la cum s-a ocupat Ministerul Săntății de alte campanii de vaccinare, ne temem și mai tare. De exemplu, în 2008, campania de imunizare anti-HPV a fost un eșec. Sute de mii de doze au fost aruncate pentru că autoritățile n-au știut să explice că vaccinul salvează vieți [1].

Numai când ne gândim că s-ar putea întâmpla la fel și cu vaccinul anti-Coronavirus, ne apucă disperarea.

E nevoie de Comunitatea Declic pentru a preveni un asemenea fiasco, cu costuri omenești și economice care oricum sunt deja mult prea mari.

De asta, în ianuarie plănuim o continuare a campaniei prin care am obținut strategia de vaccinare. Vom promova importanța vaccinării împotriva COVID-19 prin ghiduri. Te vor ajuta să-ți convingi apropiații să-și schimbe părerea despre vaccin. Vom presa autoritățile să-și facă datoria și să informeze cetățenii. Informarea este singura cale ca oamenii să ia cea mai bună decizie în ce privește vaccinul.

Ne-a impresionat Margaret Keenan, prima femeie din lume care s-a vaccinat (dar nu ca participantă la studiile clinice) [2]. Margaret, în vârstă de 90 de ani, a zis „mă simt incredibil de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva Covid-19”. Dacă poți și vrei să ne ajuți să continuăm campania de informare, ajută-ne cu o donație recurentă.


Note:

[1] Programul ratat de vaccinare care a dus la moartea a peste 17.000 de femei din România. Sute de mii de doze, aruncate, digi24[.]ro

[2] Marea Britanie a început campania de vaccinare anti-Covid, dw[.]com


Vezi apăsând aici campania Declic „Vrem strategie de vaccinare împotriva COVID-19!”.