Blog 21 September 2023

Resuscităm cursurile de prim ajutor în școli

Ministerul Educației întârzie punerea în aplicare a legii care prevede introducerea cursurilor de prim ajutor în școli. Sunt tot mai convinsă că promisiunile făcute Comunității Declic au fost doar vorbe frumoase, menite să ne liniștească temporar.

În data de 17 august, împreună cu câțiva membri Declic, am avut o întâlnire cu secretarul de stat Florian Lixandru. Acesta ne-a asigurat că va cere inspectoratelor școlare să prioritizeze cursurile de prim ajutor. Mai mult, ne-a promis și înființarea unui grup de lucru până la sfârșitul lunii august, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii. Atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, pentru acest an școlar.

Însă, timpul a trecut, anul școlar deja a început. Iar Florian Lixandru continuă să ne ofere doar promisiuni vagi, lipsite de orice acțiune concretă. Nu mai putem aștepta pasiv! Este evident că cei de la Minister, în frunte cu ministra Deca, au nevoie de un semnal puternic pentru a înțelege că vremea vorbelor a trecut și că vrem fapte.

Ai fost alături de noi în lupta pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli, prin lege. Dar lupta nu s-a terminat. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de energia, pasiunea și hotărârea ta pentru a da un imbold autorităților.

Pe 27 septembrie, de la ora 13:00, ne vom aduna în fața Ministerului Educației, cu un mesaj clar și puternic: cerem resuscitarea imediată a cursurilor de prim ajutor în școli și stabilirea unui plan concret de acțiune!

Imaginează-ți o mulțime imensă de oameni în fața instituției, cu recuzită de protest (bannere, pancarte, portavoce) și cu un manechin de resuscitare pe care se fac manevre de prim ajutor. Acest manechin reprezintă fiecare viață care poate fi salvată prin educație.

Prin demonstrații live de prim ajutor, vom transmite tuturor că noi încă luptăm pentru a salva vieți, prin introducerea de cursuri de prim ajutor în școli. Presa va fi acolo, captând fiecare clipă și transmițând către toată țara mesajul Comunității.

Impactul acțiunii ar putea fi unul de șoc, transformând acest subiect într-o presiune majoră, de care cei de la Ministerul Educației nu se vor mai putea ascunde.

Însă, pentru a crea această forță de presiune, trebuie să fim mulți și uniți în fața Ministerului Educației. Cu aproape 50.000 de semnatari ai petiției, din fiecare colț al țării, am dovedit deja că avem o voce colectivă puternică.

Vocea noastră a contat enorm pentru a introduce cursurile de prim ajutor în noile Legi ale Educației și pentru a obține promisiuni de la oficialii de la Minister.

Dar, când vorbim despre o demonstrație publică, este vital să ieșim cât mai mulți în stradă. Te rog să nu presupui că prezența ta nu contează sau că altcineva se va prezenta în locul tău. Gândește-te: dacă toți am crede astfel, cine ar mai fi acolo pentru a susține această cauză vitală?

Așa că, ne bazăm pe tine să fii parte a acțiunii din fața Ministerului Educației, pe 27 septembrie, de la ora 13:00? Acțiunea va dura maximum 30 de minute, cât o pauză de masă. Apasă pe butonul galben și confirmă prezența ta, pentru a ne organiza cât mai bine.

Pentru cursuri de prim ajutor în școli,
Anduța și echipa Declic