Blog 27 October 2022

România fierbe

România fierbe. 4 bebeluși au murit din cauza unui focar de infecții nosocomiale la maternitatea din Cluj. N-au avut nicio șansă la viață, în lupta cu bacteriile ucigașe scăpate de sub control.

În timp ce părinții plângeau și cereau explicații, la Ministerul Sănătății era liniște. Ministrul Rafila plecase în Cuba, la o conferință. Pentru el și angajații din minister, tragedia de la Cluj parcă nici nu exista.

Nu mi-a venit să cred. Am vorbit cu colegii mei, să vedem cum ne putem implica noi, cei din Comunitatea Declic.

Am decis să organizăm un protest la Cluj. Ne-am dat seama că părinții copiilor morți la maternitate nu vor primi soluții și răspunsuri, dacă sunt lăsați singuri.

În ziua acțiunii, am pornit către Cluj, din București, la prima oră a dimineții. Mi-am sărutat copiii, în timp ce ei încă dormeau, în paturile lor, în siguranță. Pe tot parcursul zilei am simțit că am un ghem în stomac. Abia m-am abținut să nu izbucnesc în plâns.

M-am întâlnit cu părinții ai căror copii sunt, acum, la câțiva metri sub pământ. Tatăl unei fetițe mi-a arătat poza cu micuța lui imediat după naștere, încă în viață. Tot nu-mi vine să cred că bebelușul dormind senin din acea poză nu mai este printre noi.

Nu am fost singura cu ochii înlăcrimați. România fierbe. Membrii Declic veniți la protest erau la fel de emoționați. Nu i-a lăsat inima să stea acasă.

Au înțeles că subraportarea nosocomialelor din spitale va continua să facă victime, indiferent că e vorba despre bebeluși, copii, adulți. Și că doar o presiune publică puternică îi poate face pe cei de la guvernare să iasă din bezna ignoranței.

În timpul acțiunii am ținut, cu toții, câteva momente de reculegere pentru bebelușii uciși de nosocomiale. Cu lacrimi în ochi și cu sufletele încărcate, am aprins peste 500 de candele din care am scris, pe jos, „Neam ucis de nosocomiale”. Și am afișat bannerul cu mesajul pentru guvernanți „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești! Nu le mai ascundeți!”.

Protestul „Neam ucis de nosocomiale” a atras atenția multor jurnaliști. Le-am spus tuturor că vrem ca ministrul Rafila să demareze, de urgență, anchetă la maternitatea clujeană. Și că inițierea unui studiu de prevalență de moment, care să ne arate situația nosocomialelor la nivel național, este vital.

Am reușit să ținem pe agenda publică problema nosocomialelor. Dar Rafila dovedește, în continuare, nepăsare cruntă și lipsă de asumare a rolului său de guvernant. Cât timp conduce Ministerul Sănătății, una dintre priorități ar trebui să fie raportarea infecțiilor din spitale, nu ascunderea lor sub preș.

Întrebat ieri de jurnaliști la o conferință de presă câți oameni mor de nosocomiale în România, ministrul a declarat nonșalant că nu se știe cu exactitate. Dar că, cine dorește să știe, poate să se uite la statisticile UE și să facă o estimare și pentru țara noastră. Cu alte cuvinte, nu-l interesează situația reală, locală. Pentru el, oamenii morți din cauza infecțiilor luate din spitale sunt doar niște cifre.

Rafila urmează să prezinte premierului, în zilele următoare, raportul său de activitate din ultimul an. Este cel mai bun moment să-i spunem lui Nicolae Ciucă să-l ia la rost pe subalternul său, pe subiectul subraportării nosocomialelor.

Fiind șeful guvernului, Nicolae Ciucă îl poate trage la răspundere pe Rafila. În fața lui, ministrul Sănătății nu se mai poate fofila, cum a făcut în conferința de presă. Nu va avea aroganța să răspundă în doi peri, cum a făcut cu jurnaliștii.

Scrie-i chiar acum premierului un comentariu la ultima sa postare pe Facebook, ca să-l vadă până se întâlnește cu Rafila. Când Nicolae Ciucă își va vedea pagina de social media plină de mesaje pe subiectul infecțiilor din spitale, va înțelege că suntem cu ochii pe el. Că noi, cetățenii, stăm umăr lângă umăr, în rând cu părinții îndoliați de la Cluj și că insistăm pentru răspunsuri și soluții.

Așadar, atrage-i și tu atenția lui Nicolae Ciucă, să aibă în vedere cerințele cetățenilor. Zi-i să-i ceară lui Rafila anchetă la maternitatea din Cluj și un studiu de prevalență de moment, la nivel național. Să-i bată obrazul că, în continuare, nu există un sistem digital și transparent de raportare a infecțiilor nosocomiale. Să-i spună că raportarea transparentă și completă a infecțiilor intraspitalicești este primul pas către o combatere eficientă a acestora.

Oricum alegi să-ți formulezi comentariul, important este să fie scris respectuos, argumentat, pentru ca administratorii paginii de Facebook să nu cenzureze mesajul.

Îi scrii premierului Ciucă să ceară, de urgență, anchetă la maternitatea din Cluj și studiu de prevalență de moment, la nivel național? Dacă îi vom scrie mulți, primului ministru îi va fi greu să ne ignore.

Pentru spitale atent monitorizate,
Anduța și echipa Declic

PS: Alexandru Rafila se teme de presiunea publică. A zis și ieri, în conferință. Ar vrea să stea în locul lui călduț din minister și să nu-l deranjeze nimeni.Timp în care noi să privim neputincioși cum infecțiile nemonitorizate fac ravagii prin spitale. Scrie-i chiar acum premierului să-i ceară lui Rafila anchetă la maternitatea din Cluj și studiu de prevalență de moment, la nivel național.