Email 24 March 2020

România nu testeaza

În această perioadă suntem bombardați cu informații despre coronavirus. Studii, analize, declarații. Din tot ce am auzit în ultima vreme, un lucru îmi răsună constant în minte: testați, testați, testați! Este declarația șefului Organizației Mondiale a Sănătății, care avertizează că, dacă nu testeaza masiv populația, autoritățile nu vor reuși să încetinească răspândirea coronavirusului.

România nu pare să audă. La noi, nici măcar persoanele cu simptome nu sunt testate. Dacă ai febră, îți e rău și tușești, dar nu vii din străinătate ori nu ai luat contact cu cineva care a călătorit, nu ești testat. E alarmant, știu. Și mai grav este că, din cei 5 români care au murit de la coronavirus, 2 nu au călătorit și nici nu au intrat în contact cu persoane venite din străinătate.

În asemenea condiții, e evident că autoritățile trebuie să cumpere cât mai multe teste. Testele rapide pot fi folosite de oricine, oricând. Astfel, ar putea să fie făcute teste la graniță, în supermarketuri și în orice spital. Oamenii din spitale sunt deja vulnerabili, din cauza altor afecțiuni de care suferă. Aceste teste sunt în stocurile producătorilor, iar în starea de urgență în care ne aflăm, s-ar găsi și bani pentru ele.

Hai să punem presiune pe autorități să cumpere urgent teste și să treacă la testarea în masă a populației. Deja 15.000 de oameni au semnat petiția, în weekend, după ce am făcut o postare pe facebook. Dacă ajungem la 100.000 de semnături, autoritățile nu ne vor mai putea ignora.

Ceri și tu testare în masă?


Testarea unui număr mare de oameni, alături de autoizolare, reprezintă șansa noastră de a încetini răspândirea acestui coronavirus. Șeful OMS a spus-o răspicat, iar declarația lui este dublată de fapte. Într-un orășel din Italia, chiar în regiunea cu cele mai multe cazuri, autoritățile au testat constant populația și au reușit să oprească răspândirea. La fel procedează și Germania, care efectuează 160.000 de teste săptămânal. În Germania, deși sunt zeci de mii de cazuri descoperite, numărul morților este până în 100 de persoane. Concluzia studiilor arată că numărul morților este atât de mic, pentru că mii de bolnavi fără simptome au fost descoperiți în urma testelor și trimiși în carantină.

În România, lucrurile merg în direcția opusă. Până acum, autoritățile anunțau numărul de persoane testate zilnic. De o săptămână, anunță numărul de teste efectuate. E praf în ochi, pentru că fiecare persoană depistată este testată de 3-4 ori. Inițial se fac 1 sau 2 teste pentru confirmarea virusului, apoi, după vindecare, pacientul este testat din nou. Asta înseamnă că numărul de testări a crescut doar pe hârtie.

Apropo de asta, ziua cu cele mai multe teste efectuate a fost ziua în care parlamentarii au fost testați, pentru a merge la votul de învestitură. În cazul lor, procedura de testare a fost încălcată și mii de teste au fost irosite.

E momentul să ne unim forțele. Chiar dacă stăm acasă, chiar dacă este stare de urgență, vocea noastră trebuie să fie ascultată de autorități. Solicitările Organizației Mondiale a Sănătății nu pot fi ignorate. Cere și tu acum testarea masivă a populațieiSemnezi petiția și vrei testarea populației?


România testeaza mult prea puțin. Deși ministrul Sănătății anunța încă de acum 10 zile că avem în depozite 50.000 de teste rapide, o parte din ele nu au ajuns nici acum în spitale. În weekend, Unifarm a anunțat încheierea unui contract pentru achiziționarea a 2 milioane de teste, din care 200.000 ar urma să vină într-o săptămână. Dar nu garantează nimeni că declarațiile vor deveni fapte. Eu vreau să văd testele în spitale. Iar presiunea noastră e un semnal că autoritățile trebuie să acționeze urgent. Dacă e cazul, trebuie să le forțăm mâna. E în joc viața noastră, a bunicilor și părinților noștri. Timpul nu are răbdare cu noi. Orice zi pierdută înseamnă, de data aceasta, vieți omenești pierdute. Așa că ia-ți câteva minute și semnează acum petiția și cere testare în masă.