Roșia Montană: semnează noua petiție
Am câștigat procesul cu Roșia Montană. Propaganda guvernanților, potrivit căreia vom plăti 6-7 miliarde de dolari în despăgubiri, s-a prăbușit peste noapte. Nu doar că nu vom plăti niciun bănuț, dar România va primi și cheltuielile de judecată. Așa s-a năruit una dintre cele mai păguboase afaceri din ultimii 25 de ani. Doar că rămâne un zombie care să ne bântuie. Este vorba de contractul privind licențele miniere de la Certej și Roșia Montană. Dacă am avea politicieni onești, premierul Ciolacu ar anunța chiar astăzi că nu va prelungi licențele miniere. Dar cum guvernanții au partizanat întotdeauna cu Goldu’, vrem să știm ce are de gând Marcel Ciolacu. Semnează, și tu, petiția prin care cerem Guvernului să nu prelungească aceste licențe.
Mineritul înseamnă corupție, cianură și distrugerea patrimoniului. O știm de la Roșia Montană. Cu toții i-am văzut pe politicienii care nu au contenit să facă plecăciuni în fața companiei miniere. Toate aceste legături bolnăvicioase au pornit de la licența minieră – un act care conferă companiilor dreptul de a extrage resursele din pământ. În România, există în prezent 749 de astfel de licențe, unele deja aprobate, iar altele în proces de aprobare.
Deși aceste licențe par a fi simple documente administrative, ele deschid calea către multiple forme de abuz care pun interesele companiilor peste cele ale oamenilor din zonă.
Odată ce licențele sunt acordate, planurile de urbanism ale zonei sunt automat revizuite. Companiile țin blocate alte inițiative, iar locuitorii se trezesc brusc într-o situație în care, deși sunt proprietari, nu mai au nicio putere în fața autorităților statului. Vrei să deschizi o pensiune, o plantație de zmeură sau o fabrică de lactate? Nu mai poți pentru că are întâietate proiectul minier.
La Roșia Montană sau Certej, licențele au fost acordate în 1999, fără a fi organizată vreo licitație. Aceste licențe au fost ulterior transferate, tot fără licitație, către compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). Totul a fost realizat pe ascuns de un reprezentant corupt al statului român, Nicolae Stanca.
Stanca a fost în vizorul procurorilor, însă bineînțeles că faptele s-au prescris și a scăpat nepedepsit. Astfel, compania minieră a devenit stăpâna unor proiecte speculative de milioane de dolari, bazate pe o licență care a adus beneficii doar acționarilor și politicienilor. Dar care a distrus comunitățile locale și care acum amenință economia întregii țări.
Licența acordată în 1999 a fost reînnoită de mai multe ori de-a lungul anilor, tot în secret, de către Agenția de Resurse Minerale și guvernele care s-au succedat în ultimii douăzeci și cinci de ani la putere.
Însă acum, în luna iunie, aceste două licențe ar expira, dar companiile miniere au reînceput deja procesul de reînnoire. Și de data asta este posibil ca funcționari și reprezentanți ai statului să semneze noi acorduri, fără să țină cont de interesele comunităților locale.
Când una din aceste companii a amenințat, a dat în judecată și a cerut despăgubiri de miliarde de dolari statului român, de ce să te oferi să-i înnoiești licența, mai ales când ai argumente solide să nu o faci?
Acum este momentul să acționăm noi. Cerem cu fermitate să punem capăt acestui ciclu dăunător și să anulăm două dintre cele mai nefericite acorduri pe care statul român le-a încheiat vreodată.
Dacă semnăm fiecare petiția și punem pe masa premierului o listă cu mii de semnături, Ciolacu și prietenii lui vor înțelege că nu se pot juca cu focul înainte de alegeri. Că epoca banilor negri din afacerile miniere se apropie de apus.
Haide să semnăm cu toții petiția și să aflăm de partea cui se află Marcel Ciolacu: de partea oamenilor sau de partea intereselor obscure din industria minieră.
Cu bine,
Roxana și echipa Declic