Stire 29 April 2024

Proiectul minier dezastruos de la Rovina, oprit definitiv: Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu

Cluj-Napoca, 29 aprilie 2024 — Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina. Fără acest aviz de mediu, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea.

Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România.

Roxana Pencea Brădățan, din partea Declic.

Proiectul, care prevedea exploatarea aurului și cuprului într-o zonă vastă din județul Hunedoara, a stârnit îngrijorări serioase legate de impactul său ecologic și social. Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante ale Asociației Declic și Asociației Ecou Rovina Bucureșci, care au susținut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier și fără consultări adecvate cu comunitățile locale și statele vecine.

Prin Decizia Curții de Apel Cluj din data de 25.04.2024 a fost menținută sentința pronunțată de Tribunalul Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu nr. 7 pentru lipsa parcurgerii procedurii transfrontaliere în etapa  de evaluare strategică de mediu (SEA). Aceasta este o decizie de referință întrucât s-a reținut (printre altele) că era obligatorie demararea procedurii de consultare transfrontalieră și din perspectiva schimbărilor climatice. Salutăm hotărârea Curții de Apel Cluj și așteptăm cu interes motivarea.

Roxana Mandrutiu, avocat partener la Revnic, Cristian și asociații, firma care a reprezentat Asociația Declic în instanță.

Criticile aduse de avocații Declic au vizat și lipsa de experiență a companiei canadiene Euro Sun Mining în gestionarea responsabilă a deșeurilor toxice, în condițiile în care acesta este primul proiect al firmei.

Proiectul Rovina a fost comparat în mod repetat cu alte proiecte controversate, cum ar fi Roșia Montană și Certej, unde avizele de mediu au fost de asemenea anulate datorită problemelor similare. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Curtea a decis, de asemenea, obligarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara și a companiei Samax România SRL la plata cheltuielilor de judecată in recurs, în valoare de peste 20.000 de lei către Asociația Declic, reconfirmând angajamentul justiției de a susține drepturile civile și de mediu.

Această decizie este definitivă și executorie, punând capăt unei lupte judiciare extinse și marcând o etapă importantă în protecția mediului și a patrimoniului României.
Decizia Curții de Apel Cluj a fost dată în dosarul cu nr  5220/117/2022 și poate fi citită in integralitate aici.


Notă:

Procesul este inițiat de Asociația Declic, asociație parte a rețelei Mining Watch România.

Mining Watch România este o rețea națională de activiști și organizații non-guvernamentale care lucrează pentru protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural al României. Rețeaua își dedică eforturile pentru a asigura că resursele naturale sunt gestionate într-un mod sustenabil și responsabil, punând întotdeauna în prim plan bunăstarea comunităților locale și protecția mediului.